29. kesäkuuta 2014

Whoever is trying to bring you down is already below you

Tiedättekö ihmiset, jotka kohtelevat muita ihan miten sattuu? Ihmiset, jotka saavat kaikki toisen tekemiset tai sanomiset kuulostamaan väärältä? Jotka tahallaan tai tahattomasti loukkaavat muita, ja samalla tulevat lytänneeksi heidän itsetuntoaan? Tällaisia ihmisiä oon pohtinut paljon viime aikoina, ja nyt ajattelin yrittää jotain raapustaa tännekin tuosta mun mieltä kovasti hämmentävästä aiheesta.
 
Oon huomannut tätä "ilmiötä" yleisesti ihmisten keskuudessa viime aikoina taas aiempaa enemmän. Ihmisiä, jotka kohtelevat toisia todella törkeästi ja epäreilusti, vailla kunnioitusta. Ihmisiä, jotka korjaavat tai pilkkaavat toisten sanomisia ja saavat henkilön kuulostamaan tyhmältä tai sanomiset väärältä, oli tilanne mikä tahansa. Ihmisiä, jotka vastaavat ivallisesti, pilkallisesti tai tylysti tasaisin väliajoin, muka niin ystävällisen käytöksensä välissä.
 
Välillä olen huomannut henkilön sanovan jotain fiksua ja normaalia, josta on silti saatu väännettyä jotain huvittavaa, jolle sitten voi nauraa ja jota voi pilkata. Tiettyyn pisteeseen astihan tällainen käytös on vielä ihan hyväksyttävää (kai?), jos pilkan kohteeksi joutunut henkilökin pystyy olemaan mukana naurussa, ja tilanne on kaikkien kannalta miellyttävä. Jos tilanne kuitenkin menee liian pitkälle, ja käytöksestä tulee jatkuvaa ja vain tiettyyn henkilöön kohdistuvaa, en usko asian enää olevan hallinnassa ja hyväksyttävää.
 
Tällainen käytös voi pidemmän päälle syödä kohteeksi joutuneen henkilön itsetuntoa kovastikin. Tunne, ettei mikään sanottu tai tehty asia ole oikein. Luulen, että tällaista käytöstä esiintyy tahallisena ja tahattomana, eivätkä kaikki ihmiset välttämättä tajua "viattoman" mutta jatkuvan käytöksensä vaikutuksia.
 
Tähän liittyy mielestäni läheisesti avoin ilkeily, tylyt ja ivalliset kommentit (sekä osaltaan myös kovasti tapetilla ollut netissä ilkeily) joilla toinen osapuoli lytätään ja saadaan hiljaiseksi. Tässä kohtaa homma kuitenkin menee tahalliseksi, ja homman viattomuus ja leikinomaisuus ovat kokonaan poissa. En sitten tiedä kumpi näistä muodoista on vahingollisempaa, hauskaksi ja leikinomaiseksi naamioitu ilkeily, vai sitten aivan suora töykeä käytös.
 
Mielestäni ihmisillä pitäisi olla käytöstapoja, ja tiettyä kunnioitusta toisia ihmisiä kohtaan. Itse en voi kuvitellakaan sanovani tieten tahtoen ilkeästi tai töykeästi toisen mieltä pahoittaen, ja siitä vielä nauttien. En yksinkertaisesti ymmärrä, mitä tyydytystä tällaiset ihmiset saavat käytöksestään. Onko siinä jotain hauskaa, kun näkee toisen kärsivän? Ei minun mielestäni ainakaan. Mielestäni se on todella, todella surullista, ja kertoo siitä, ettei kaikki ehkä ole siellä ilkeilijän puolella oikein kunnossa.
 
Mielestäni jokaisella olisi tasaisin väliajoin syytä katsoa peiliin, ja hieman miettiä omaa käyttäytymistään toisia ihmisiä kohtaan. Voisinpa vaikka lyödä vetoa, että jokaiselta löytyy ainakin jotain parantamisen varaa! Eikö olisikin paljon ihanampaa saada hymy toisen ihmisen huulille, kuin saada toinen pahoittamaan mielensä?
 
Varsinkin nyt olisi kiva kuulla teidän kommenttejanne aiheesta, ootteko havainneet samanlaista käytöstä nyt tai jossain vaiheessa elämää? Ootteko ollenkaan samaa mieltä mun sekalaisten ajatusten kanssa (jos tästä nyt se pointti edes tuli selville..) vai mitä tunteita tällainen käyttäytyminen teissä herättää?

36 kommenttia :

 1. Kirjotat todella hyvin kyseisestä aiheesta ja sun mielipiteeseen on tosi helppo yhtyä.

  VastaaPoista
 2. Minusta on tällainen kuvailemasi käytös erittäin loukkaavaa! :/ Ihmisiä pitäisi kaikkia kunnioittaa ja kohdella ystävällisesti. Pieni pilkka on sallittavaa mutta valitettavan usein vitsi viedään liian pitkälle ja pilkan kohteelle jää naurusta kipeiden vatsalihasten sijaan paha mieli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, mäkään en voi ymmärtää ihmisiä, joilta muiden kunnioitus näyttää kokonaan puuttuvan. Ihmisten pitäisi oppia lopettaa ajoissa, ja miettiä asioita enemmän myös toisten kannalta. Se, mikä tuntuu itsestä hyvältä, ei välttämättä herätä toisessa laisinkaan yhtä positiivisia fiiliksiä.

   Poista
 3. saitpa hyvin purettua tuon asian sanoiksi! itse tiedän myös ihmisiä jotka tahallaan tai tahattomasti saavat toisen pahoittamaan mielensä sanoillaan, itsekin olen nimittäin joutunut tuollaisen kohteeksi :/ usein heillä on sitten itsellään jotain ongelmia, mutta jossain sen rajan pitäisi todellakin mennä.. ja sanoit juuri nuo oikeat sanat mitkä miullakin on pyörinyt usein mielessä, että mitä nautintoa toisten kiusaamisesta voi oikeasti saada?
  kiva että kirjoitit välillä tällaisestakin aiheesta, toki tykkään myös lukea siun asupostauksia ym kuulumisia :) jatka samaan malliin♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Todella harmi, että oot joutunut itsekin tuollaista käytöstä kokemaan! Minäkin uskon, että toisia tahallaan vahingoittavalla ihmisellä ei voi olla kaikki kunnossa. Miten kukaan voisi nauttia siitä, että näkee miten toiseen sattuu?! En voi käsittää. Kiitos Tuuli palautteesta, olipa ihana kuulla! <3

   Poista
 4. Tää oli kyllä tosi hyvä teksti ja kirjoitit ihan asiaa. Itsekin painin just näiden samaisten asioiden kanssa omassa elämässäni.. Ihana sinä<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta! Toivotaan, että sullakin kaikki siellä järjestyy näiden asioiden suhteen, tsemppiä kovasti toiselle ihanalle sinne <3

   Poista
 5. Oioioi, aivan ihana ulkoasu sinulla! Kukkia ei voi olla ikinä liikaa (: Blogisi vaikuttaa kyllä mielenkiintoiselta, ja jään seurailemaan tätä (:

  VastaaPoista
 6. Yhdyn ihan joka sanaan, hyvä teksti ja hyvin oot saanu ajatuksesi esille! Ainakin täällä tajusin pointin. Kokemusta on tälläisistä ihmisistä, minut on saatu monesti pahoittamaan mieleni, en tiedä tahattomasti vai tahallaan... Onneksi kuitenkin on hymykin saatu huulille! :)

  Joka tapauksessa, ihana teksti enkä voi olla kehumatta myös kuvia! :) Mukavaa kun kirjoitat tälläisiäkin välillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja kiva kuulla että viesti välittyi myös sinne ruudun toiselle puolelle :) Harmi että sinäkin oot saanut tällaista kokea, mutta hyvä juttu että näät vastapainona myös sen hyvän mielen tuottamisen! :) Kiitos paljon, tuollaista palautetta on aina kiva kuulla! :)

   Poista
 7. Niimpä, ei voi olla olematta samaa mieltä sun kanssa. Jotenkin ei vaan pysty ymmärtämään, kun itselle se on aivan itsestäänselvyys ettei tahallaan halua olla ilkeä, ja jotkut sitten vaan on sitä. Tuo piilov*ttuilu on kyllä kans varmaan pahin, melkeen mielummin kestäisi sitä että puhuttais asioista suoraan. Tuollanen on niin yleistä, että vaan harvoihin täällä voi luottaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joillakin ihmisillä kai sitten on vaan niin erilaiset arvot? Tai sitten jotain todella on pielessä siellä toisessa päässä, asioita joille muut ei mitään voi. Asioista suoraan puhuminen kyllä yleensä voittaa sen, että teeskennellään mukavaa mutta sinne sekaan pudotetaan niitä pieniä satuttavia asioita ja loukkaavia sanoja. Oon täysin samaa mieltä, usein saa kyllä harkita että keneen uskaltaa luottaa ja turvautua!

   Poista
 8. Tämä oli hyvin kirjoitettu teksti! : ) Itsekään en ymmärrä mitä iloa jotkut oikeasti saa toisten haukkumisesta. ;o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Uskon, että harva meistä ymmärtää lopulta.

   Poista
 9. Oooo tämä ensimmäinen kuva on aivan ihana! Mutta siis erittäin hyvää tekstiä ja täysin asiaa, oon samaa mieltä kanssasi tässä asiassa. Ihana saada sulta tällaista tekstiä, tän tyyppisiä ajatuksia sun muuta olisi kiva lukea jatkossakin välillä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Kata :-) Tosi mukava kuulla tuollaista palautetta, pitää yrittää useammin keksiä aiheita tällaisille pohdiskelevammille teksteille! :)

   Poista
 10. Voi ei niin upea teksti Jenni! Ja niin tärkeistä aiheesta, voisin allekirjoittaa joka lauseen. Miksi pitää tahallaan aiheuttaa toiselle pahaa mieltä ja halveksuntaa? Voin vaan kuvitella sen tunteen, josta puhut, kaikki sanominen tuntuu epäaidolta ja väärältä.. :-( monissa blogeissa kirjoitetaan esim nettikiusaamisesta ja ennakkoluuloista, mutta tälläiseen tekstiin en ole vielä törmännytkään. Olet hyvä kirjoittaja, jatka ihmeessä sitä! Ja tykkään hirrmuisesti blogistasi ja tyylistäsi!:) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Bea :-) Sitä itse vaan toivoo, että kaikilla voisi olla hyvä olla, eikä haluaisi tieten tahtoen satuttaa ketään. Minäkin oon sellaisiin törmännyt, tää taitaakin tosiaan olla hieman noiden asioiden vierestä kirjoitettu. Kiitos ihanasta palautteesta <3

   Poista
 11. Asiaa teksti ensimmäisestä kirjaimesta viimeiseen pisteeseen! Oikein mieluisaa luettavaa :) Ja aiheeseen sanoakseni, en kyllä ymmärrä niitä kiksejä mitä jotkut toisten halveksunnasta ja haukkumisesta :(. Ja ihania kuvia :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Olisi toisaalta ihan mielenkiintoista kuulla joskus kommenttia joltain eri tavalla ajattelevalta, että mikä siinä tuottaa hyvää oloa (vai tuottaako mikään..).

   Poista
 12. Olipa tosi hyvin kirjoitettu aiheesta. ♡ Voisin allekirjoittaa joka lauseen. En vaan voi ymmärtää miten jotkut ihmiset voivat tahalleen loukata toista. Mitä ne sillä saavat? Ei voi kun ihmetellä :/ mut meitä mahtuu tänne moneen junaan. Valitettavasti. Jatka jenni ihmeessä tällaisten vähän syvällisempien tekstien kirjoittelua ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En usko heidän saavan sillä mitään, tuskin hyvää mieltä ainakaan. Ehkä se sitten jollain tavalla lievittää sitä omaa pahaa oloa, tai henkilö kuvittelee oman kärsimyksensä siirtyvän osaksi muille..? Arvaillahan voi! Kiitos Emilia palautteesta, pitääpä yrittää tosiaan useammin keksiä aiheita tällaisiin :)

   Poista
 13. Tuollainen käytös on ärsyttävää. Myös huvittunut katse, tirskahdus pilkattavan sanojen tai reaktion jälkeen tai tahallinen nauramatta jättäminen (mikäli juttu oli tarkoitettu hauskaksi) saa ihmisen kovin epävarmaksi :( itse olen ainakin törmännyt tämänkaltaisiin tapahtumiin, ja sen jälkeen, kun asialle ei itse enää naura, se muuttuu mielen pahoittamiseksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, niin on! Niinpä, tuollaiset pienet asiat saavat kyllä heti epäilemään itseään, ja laskevat itsetuntoa. Valitettavan moni tuollaista käytöstä joutuu kyllä kohtaamaan :/

   Poista
 14. Tämmöistä käytöstä on kyllä paljon nähnyt! Varsinkin yläasteella tämä oli niin yleinen kiusaamisen muoto johon myös opettajien oli hankala puuttua.

  Ja en itse voi ymmärtää että miten joku voi saada tyydytystä pahoittamalla toisen mielen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kyllä oli, muistan että myös mun yläasteaikana tällainen oli todella yleistä, ja myös erittäin vaikea saada kitkettyä pois. Harva sitä taitaa lopulta ymmärtää :/

   Poista
 15. Hyvä teksti! Juurikin tämä että toisen sanat ja tekemiset väännetään aina vitsiksi ja saadaan toinen näyttämään ihan idiootilta, on tosi rasittavaa. Säälittävintä on jos sillä yritetään pönkittää omaa "asemaa" ja lytätä toinen maanrakoon - ihan vaan vaikka pienilläkin sanoilla ja eleillä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Eve :) Se on kyllä ärsyttävää, ja varsinkin juuri silloin kun siten yritetään pönkittää omaa paremmuutta. Pienillä jutuilla voi saada jo paljon pahaa aikaan!

   Poista
 16. Niin hyvä postaus, oon kyllä täysin samaa mieltä sun kanssa, että en vaan voi ymmärtää mitä jotkut saavat toisten kiusaamisesta :/ Kirjoitat myös todella hyvin, tällaisi syvällisempiä ois jatkossa kiva lukee lisääkin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä on kyllä vaikea ymmärtää, se on jotain käsittämätöntä!

   Kiitos paljon palautteesta, täytyykin pitää mielessä, ja toteuttaa lisää tällaisia sitä mukaa kun aiheita keksin :)

   Poista
 17. Ihan mahtava kirjoitus ! Tälläisiä ihmisiä löytyy varsinkin tälläisistä pienistä kaupungeista erittäin paljon. Ihmiset ovat yksinkertaisesti niin katkeraa ja kateellista tyyppiä että se pitää kohdistaa toisiin ilkeilemällä. Kirjoitat todella hyvin ja mun on aivan pakko kehua tota tekstin aloituskuvaa, ihan TÖRKEÄN ihana ! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Niinpä, tällainen kyllä vaikuttaa pienissä paikoissa yleisemmältä. Oot niin oikeessa! Kiitos paljon kannustavasta palautteesta <3

   Poista

Blog Design by Get Polished