29. marraskuuta 2015

1.ADVENTTI - PIPARIT

Hei murut Ajattelin toteuttaa blogissa tänä vuonna jonkinlaisen joulukalenterin, mutta aika ei riitä kirjoittelemaan joka päivä joulujuttuja. Eikä kyllä sen puoleen riitä ideatkaan :'D Siispä ajattelin kirjoitella jokaisena adventtisunnuntaina jonkinlaisia jouluhöpinöitä tänne! Ensimmäisenä adventtina eli tänään pääsette näkemään hieman paloja perjantailta, jolloin tehtiin Kuhmossa kotikotona pipareita. Tosin minä nautin eniten piparitaikinan ahmimisesta, vaikka on pipareiden tekokin ihan kivaa ;)

Ja kyllähän noista tuli tosi hienoja, linnakin on niin meidän tekemän näköinen :'DD Kaisun ja Hennan kanssa se taidokkaasti kasattiin! 

Joko te ootte leiponeet pipareita?

27 kommenttia :

 1. Ahh, piparit on niin parhautta! <3 Taisin leipoa ekat piparit jo marraskuun alkupuolella ja eilen paistettiin kolmannen kerran joulutorttuja. Rakastan kaikkia jouluherkkuja - ja piparitaikina raakana on kyllä parhautta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, varsinkin piparitaikina ;) Joulutortut kans on niin herkullisia, on kyllä tullut niitäkin ahmittua jo ihan liikaa! :'D

   Poista
 2. Naaam! Pitää itsekkin leipoo joku pv pipareita <3 ootpa ollu kauniina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pipareiden leipomisesta tulee kyllä kunnon joulufiilis :) Kiitos!

   Poista
 3. Voi että sää oot Jenni ollu kauniina TAASEN<<3 En oo vielä päässy leipoon pipareita, mutta pian toivottavasti ;) Ja hei, taikinan syöminen on pikkutytöstä saakka kuulunu mun suosikkeihin :'DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi höpsö, kiitti ♥ Mekin mentiin Kaisun kans ennen pipareiden leipomista taikinakattilan kans lattialle istuu lusikat kädessä, ja vedettiin taikinaa naamaan ihan kunnolla.. :'D Just niinkun lapsena!

   Poista
 4. Nykyään on muotia aloitella hiljalleen tuota jouluhössötestä näillä adventtijutuille, milloin leivotaan pipareita, milloin mitäkin. Se on muotia. Mutta miksi, miksi se pitää sotkea juuri tuohon adventtiin ja jouluun? Alunperinhän.. noniin, kaikkihan sen tietävät mitä ne alunperin tarkoittivat - eikä lähes kukaan enää vietä joulua tai adventtia niiden alkuperäisen merkityksen takia.

  On siksi oikeastaan outoa - tai suoraan sanottuna jonkun mielestä jopa ulkokultaista tehdä jostain juhlasta omannäköisensä tai viettää juuri tuota kyseistä juhlaa kyseisenä ajankohtana, mutta juuri sillä tavalla kuin itse sitä haluaa - tai muotia kullakin hetkellä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka kommentti ei mulle tullutkaan niin pakko silti reagoida tähän. Kyllä, kaikki meistä varmasti tietävät mitä adventti ja joulu alunperin tarkoittivat, mutta jos sitä joulua on vietetty lapsuudesta asti aina noh jouluna niin se on ulkokultaista? Väitätkö sä, että esim mun isoäiti nautti joulusta ja joulunhössötyksestä, koska se oli muotia? Tai järjesti joulun nimenomaan kyseisenä päivänä, koska hän halusi antaa naapureille jonkun tietyn kuvan-jos viitataan tällä sun käyttämään ulkokultaista ilmaisuun. Voisiko kenties olla, että jouluhössötys ja juhlan viettäminen kyseisenä ajankohtana on pitkä perinne monelta sukupolvelta toiselle ja voisiko kenties olla, että ihminen vain rakastaa joulua, oli se muotia tai ei. Jos sä vietät kyseisen juhlan joskus toiste niin tuskinpa ketään se kiinnostaa, tai sekään jos et juhlaa vietä. Ja sama toisinpäin, ehkä suakaan ei pitäisi kiinnostaa jos joku joulusta hössöttää tai haluaa viettää sitä kyseisenä ajankohtana. Ehkä annetaan kaikkien tehdä miten itse haluaa, ilman, että lähdetään tuomitsemaan sitä muodiksi tai ulkokultaiseksi.

   Poista
  2. Ensinnäkin selvennettäköön, ettei nämä piparit varsinaisesti mun adventtiini liittyneet. Piparit leivottiin perjantaina joulutunnelmissa, ja mielestäni joulujuttujen jaksottaminen esimerkiksi juuri viikon välein oleville adventtisunnuntaille oli kätevä ja näppärä keino. Pipareiden leivonta on jouluinen perinne, johon on vuosien mittaan opittu. Itse olen kasvanut erittäin jouluhenkisten ihmisten keskellä, joille on myös kaiken kuvailemasi "ulkokultaisen" jouluhössötyksen lisäksi ollut tärkeää joulun sanoma. Lähisuvun kanssa jouluja viettäneenä on tämä samainen jouluinnostus tarttunut myös minuun, ja olen ollut aina jouluihminen. Jouluun toki liittyy paljon kulutusta ja muuta pinnallisempaa jota on kenties syytäkin kritisoida, mutta itse vietän joulua ja nautin siitä monin eri tavoin. Ja kuten Clivia tuossa yllä pohtiikin, tuskinpa meidän isovanhempammekaan ovat juhlaa viettäneet muodikkuuden tai tietyn kuvan antamisen vuoksi. Mekin olemme perheen ja lähisuvun, myös niiden vanhempien sukupolvien kanssa, viettäneet joulua aina samalla kaavalla. Muodikkuudesta viis, jouluun on kuulunut aina pipareita, joulutorttuja, joulukoristeita ja lahjoja. Myös sitä tunnelmaa, rakkaiden kanssa yhdessäoloa ja hyvää mieltä, sekä sitä joulun syvemmän merkityksen pohdintaa ja joulukirkossa käymistä. Niitä ihania perinteitä, jotka kuuluvat meidän jouluumme. Jokainen viettää joulua omalla tavallaan, ja niin sen pitää ollakin. Mielestäni jokaisen käytäntöjä ja perinteitä tulisi kunnioittaa, sillä heillä on niihin oikeus! :)

   Kiitos kommenteista, jotka herättivät pohtimaan joulua ja sen merkitystä! :)

   Poista
  3. Jos ajatellaan esimerkiksi joulua puhtaasti sen alkuperän kannalta - mihin kaikilla muuten on myös oikeus, ilman että sitä herkkähipiäisesti tulkitaan tuomitsemiseksi - tuskin suurin osa haluaisi siihen edes osallistua.

   Toisaalta, esimerkkinä jonkun henkilön syntymäpäivien vietto tai juhlistaminen: Moniko viettäisi sitä ilman itse juhlakalun - tuon, jonka kunniaksi sitä vietetään - läsnäoloa? Jos päivänsankari ei olisi läsnä, antaisivatko juhlavieraat ostamansa lahjat vain toisilleen ja kutsuisivat tilaisuutta lämminhenkiseksi yhdessäoloksi? Näinhän tietenkin voisi tapahtua - toki siihenkin kaikilla olisi oikeus. Mutta ei se, että johonkin on oikeus, tee siitä oikeata. Saattaisihan monet tuossa tilaisuudessa olijoista sanoa, että vaikka päivänsankari ei nyt sattuneesta syystä olekaan paikalla, voimmehan antaa lahjat toisillemme ja juhlistaa tätä tilaisuutta, koska meillä on siihen oikeus. Vaikka heillä on oikeus näin tehdä, ei se silti tee tilaisuudesta yhtään sen kunniallisempaa päivänsankaria kohtaan, vai kuinka? Nämähän nyt ovat vain tämmöisiä ajatuksia, johon minullakin on oikeus, enkä silti ketään halua satuttaa näillä sanoilla, vaikka siihenkin ilmeisesti jollakin saattaisi olla jonkinlainen oikeus...

   Poista
  4. Hyvää pohdintaa, jälleen! Ja kyllä, eihän se että on oikeus johonkin tee vielä siitä oikeata. Oikeasta ja väärästä kun on ihmisillä hyvinkin toisistaan poikkeavat käsitykset. :) Nämäkin asiat on sellaisia, joihin varmasti löytyy paljon erilaisia ja aivan yhtä hyväksyttäviä mielipiteitä.

   Poista
 5. Onpa ihanat kuvat tässä postauksessa! :) <3 Tonttulakki sopii siulle yllättävän hyvin, hyvältä näyttää kiharoiden kanssa. ^^

  VastaaPoista
 6. Äää mä en ole vieläkään leiponut pipareita vaikka mullakin se menee eniten siihen taikinan syömiseen. En edes syö pipareita, haluan vaan leipoa ne että syön taikinaa samalla:'D Pitäis varmaan itsekin poiketa porukoille ihan kotikotiin leipomaan:3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taikinan syöminenhän on just parasta :'DD Mullakin leipominen menee aina taikinan syöntiin.. Hih. Poikkea ihmeessä, kyllä tulee pipareiden leipomisesta joulufiilis :)

   Poista
 7. Voii mikä upea tonttu siellä niin<3 Itse olen leiponut pipareita jo muutaman kerran. Tulee varmaan piparit ulos korvista ennen joulua :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi siellä toinen upea ♥ Hahaha eihän noihin vaan voi kyllästyä!! :D

   Poista
 8. tulipas himo joulupipareihin! Onneksi täälläkin pistetään joulutehdas pystyyn seuraavana viikonloppuna ja leivotaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mmmm :P Ihanaa että sielläkin ollaan joulufiiliksissä, nauttikaahan! :)

   Poista
 9. Pakko itsekin leipoa joku päivä, kun ei ole vielä ehtinyt. Ihana tonttulakki! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin ehtii vielä, vasta huomenna kääntyy joulukuulle! Kiitos :)

   Poista
 10. Naamm pipareita! Pitääpäs itsekin tässä joku päivä leipoa :)) ja ihana idea laittaa aina adventtina jotain joulu postausta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kun tykkäsit ideasta :) Pipareiden leipominen takaa joulufiiliksen ;)

   Poista
 11. Näitten kuvien jälkeen mulla alko tekee hirveesti mieli piparia ja glögiä. ♥ Oon vaan muuten hirveen huono syömään itse piparia joten ei oo tullut tehtyä pipareita ollenkaan. Sitä taikinaa voisin kyllä syödä paljaaltaan vaikka kuinka paljon, hups! Ihania kuvia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mmmm, kelpais mullekin :P Mullakin tulee kyllä niitä kohtuu harvoin syötyä, piparitaikinaa senkin edestä! :D Ja torttuja tietysti. Kiitos ♥

   Poista
 12. Ihanan joulunen postaus! <3 Namnam, pitääpä kyllä tekasta itekki pipareita! :p

  VastaaPoista

Blog Design by Get Polished