10. toukokuuta 2018

OSTOLAKKO ALKAA - MITEN JA MIKSI?

Tai no, alkoi oikeastaan jo maanantaina. Mutta miten, ja erityisesti - MIKSI?

 Oon havahtunut yhdessä lähipiirin kanssa yhä useammin siihen, että mä ostan aivan liikaa. Aivan liikaa suhteessa siihen, mitä yhden ihmisen kulutustottumukset voi olla, sekä aivan liikaa suhteessa siihen, mihin mun varallisuus lopulta riittää. Tai mihin monen muunkaan varallisuus pitkällä aikavälillä riittäisi.

Mulla on kuitenkin lähitulevaisuudessa haaveissa alkaa säästää omaa yhteistä asuntoa varten, suunnitteilla olisi myös matka Dubaihin, haaveilen koko ajan toisesta koirasta jne.. Poikaystäväkin sen totesi, että ei mulla näin jää yksinkertaisesti mitään säästöön. Eikä jääkään. Ainahan mä oon shoppaillut paljon, liikaakin. Mutta nyt en pian ole enää huoleton opiskelija, vaan ihan oikeasti astumassa täysipäiväisesti työelämään. Pikkuhiljaa alkaa tulla lainoja, jossain vaiheessa lähivuosina ehkä perheenlisäystäkin, ja se haaveissa oleva maltankoira Lempi. Ja ne kaikki vaan syö varoja, ja paljon. Vanhemmat on opiskeluaikana auttanut mua mm. auton kuluissa, että pääsisin liikkumaan ja käymään kotona heidän luonaan. En kuitenkaan halua että vanhemmat enää avustaa mua auton kanssa, ja sen pitäminen on vaan kallista. Mutta välttämätöntä tällä hetkellä, jo pelkästään työmatkojenkin takia.

Ja nyt joku varmasti ihmettelee, että miten mulla on sitten opiskeluaikana ollut varaa shoppailla? En halua omiin raha-asioihini ottaa sen enempää kantaa kuin todeta, että oon tehnyt hemmetisti töitä opiskeluaikana. Kuluneen vuoden kahta työtä opintojen ohella. Eli ihan itse olen shoppailuni kustantanut. Sitä vaan on tuudittautunut liikaa siihen, että kun paiskii näin paljon hommia, voi myös huoletta shoppailla. Ei, ei näin.

 Eikä pelkästään se miten paljon rahaa mun shoppailut vie, vaan myös huoli ympäristöstä, ja siitä mitä mun kulutustottumukset maapallollemme tekee. En oo se maailman ekologisin ja ympäristötietoisin tyyppi, mutta yritän tehdä silti oman osuuteni pienissä valinnoissa. Kierrätän, suosin kirpputoreja, syön pelkästään kasvisruokaa. Jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa näihin juttuihin, ja nyt mä teen myös sen kuluttamisenkin osalta. Kuluttamisesta, ekologisuudesta ja eettisyydestä pyörii paljonkin juttuja päässä, mutta niistä argumentoinnin jätän itseäni paremmin asiasta tietäville.

Koska mä välillä kulutan holtittomasti, päätin tehdä siitä kerralla lopun. Ihan alkuun pidän ostolakkoa kesäkuun loppuun asti. Käytännössä tää tarkoittaa sitä, etten saa tilata enkä konkreettisesti ostaa itselleni mitään vaatteita, kenkiä, laukkuja, kosmetiikkaa tai vastaavaa. Ainoastaan jos ihan oikeasti tarvitsen esimerkiksi uuden meikkivoiteen loppuneen tilalle, mutta ei mitään muuta. Sallin kuitenkin itselleni poikkeuksen Espanjan matkalla, ja sieltä saan ostaa jotain etukäteen miettimälläni budjetilla.

Kaupoissa kiertely ei ole mulle ongelma, sitä tulee harvoin täällä Joensuussakaan tehtyä. Mutta netistä tilaaminen, ai kauhea. Se on tehty liian helpoksi. Kliklik, oot sisällä verkkokaupassa. Klik, oot ostoskorissa. Ja klik, tilaus on vastaanotettu. Se on mun ehdoton heikkous, ja vaarallinen sellainen.

Karu fakta on kuitenkin se, että me kaikki tullaan elämämme aikana ostamaan juttuja, eikä siltä voi kukaan välttyä. Mäkin kuitenkin rakastan uusia vaatteita, meikkihömpötyksiä ja kaikkea kauneuteen ja tyyliin liittyvää. Ne on mulle eräänlainen keino ilmaista itseäni. Koska en aio luopua niistä täysin, aion tämän lakon myötä löytää tähän hommaan tasapainon. Kun tää lakko loppuu, aion jatkossa suunnitella itselleni budjetin, jonka mukaan saan itselleni uusia juttuja ostaa. Maltillista ja järkevää, aikuismaista ja fiksua. Sellaista, minkä avulla toivon voivani alkaa oikeasti säästää noita pidempiaikaisia tavoitteita ja unelmia kohti.

Mun mielestä jokaisen pitää muistaa, että shoppailu ei kuitenkaan tuo onnea. Ehkä hetken se uusi riepu piristää, kunnes iskee ahdistus siitä, että taas tuli ostettua. Normaali, satunnainen shoppailu voi olla ehkä ihan kivaa ja virkistävää, kunhan sitä tapahtuu kohtuudella ja järki päässä pitäen. Ja välillä jotain uutta juttua ihan oikeasti tarvii! Mä en halua enää ostella vain mielihalusta sen kummemmin ajattelematta, vaan aion ottaa vastuuta rahankäytöstäni ja samalla maapallosta vähentämällä kulutushysterian tukemista.

Tän ostolakon uskon vaikuttavan positiivisesti sekä itseeni että ympäristööni, ja kannustan myös teitä kokeilemaan vastaavaa! Katsotaan kuinka tää lähtee käyntiin, hieman kiinnostelisi jatkaa tätä pidempäänkin. Mutta aluksi näin. Samalla haastan itseni käyttämään monipuolisemmin vaatekaapistani jo löytyviä helmiä, ja heittämään turhat rievut kirppikselle. Kiinnostaisiko teitä kuulla jotain välitilannekatsausta, ja kuulla lopussa kuinka ostolakko sujui?

Näiden ajatusten myötä toivotan ihanaa loppuviikkoa! :)

26 kommenttia :

 1. Hyvä Jenni! :) Pien sulle peukkuja ja mua ehdottomasti kiinnostaa välikatsaukset sekä lopputulos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitti Roosa! <3 Mä kirjoittelen jossain välissä, kuinka ostolakko sujuu :)

   Poista
 2. Mie haluun ehdottomasti kuulla, miten ostolakkosi etenee! Miunki pitäs aloittaa, mut oon niin altis houkutuksille... nykysin kylläkin ostan Manulle lähinnä kaikkea😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla :-) Mä oon kans altis houkutuksille, mutta tästä syystä ajattelin just haastaa itseäni! Ja oon päättänyt, että onnistun tässä :) Sama homma kyllä täällä, Lumille tulee ostettua aina jotain :-D

   Poista
 3. Niin hyvää pohdintaa ja hei tsempit ostoslakkoon!:) Mut hei tuo asu😍😍 oh my god miten upea olet ja tuo puku pukee sua niiiin täydellisesti! Upeet kuvatkin, jäin fiilistelemään ja tuijottelemaan pitkäksi aikaa!😍 (oho kuulostipa creepyltä😅)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria, tsempit tulee varmana tarpeeseen ! :) Hahahah voi ihana Maria, et tiiäkään miten paljon hymyilin ja naureskelin tälle kommentille!! :D Kiitos <3

   Poista
 4. Tsemppiä ja ehdottomasti tilannekatsausta lakkoiluun tännekin. Samaistun jollain tasolla siun tilanteeseen ja yksi neuvo minkä oon itselle todennut kultaakin kalliimmaksi on excel. Muutaman kuukauden kun jaksaa pistää tulot ja menot tarkkaan ylös saa aika kattavan kuvan omasta taloustilanteesta ja siitä on helppo lähteä miettimään omia säästösuunnitelmia, budjetteja ja kulutusta eli mennä kohti sitä siunkin havittelemaa kultaista keskitietä. Oma mielenrauha säilyy ja tilikin pysyy tyytyväisenä kun itselle antaa jonkun tietyn budjetin joka kuukausi "ylimääräisiin menoihin". Nollatoleranssi kun harvemmin on se paras ratkaisu, mutta oman kulutusmaksimin tiedostaminen taas kovin suotavaa ja helpottavaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti, minäpä kirjoittelen jossain välissä lakkoa, että kuinka sujuu :) Oi, kiitos vinkistä! Voisin myös alkaa ihan todella käyttää tuota exceliä budjetoinnissa ja säästämisessä apuna, siinä näkisi kaiken ihan konkreettisesti. Kultainen keskitie on tosiaan tavoitteena, totaalikieltäytyminen ei koskaan toimi, minulla ainakaan :D Eli juuri joku tietty budjetti kuussa omiin hömpötyksiin.

   Poista
 5. Oo mahtavaa, tsemppiä! Ehdottomasti kirjoituksia vaan siitä, miten ostolakko etenee! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, minäpä teen jossain vaiheessa lakkoa! :)

   Poista
 6. Tsemppiä tähän Jenni! Mä uskon että tuo on vaikeaa, tai oikeastaan tiedän :') Mä oon pitänyt ostolakkoja muutamien vuosien sisään useasti, koska itse shoppailin todella holtittomasti nuorempana (okei, ehkä viisi vuotta sitten..). Pari vuotta sain ihan suht hyvin pidettyä lakkoja yllä (esimerkiksi aina kun varasi reissuja, en ostanut mitään ja siellä reissussa sitten vasta, reissun jälkeen alkoi taas lakko ym) saatoin ostaa oikeasti sellaisia juttuja mitkä vaan oli tarpeellisia, kuten puuteri ym.. Ja ehkä muutaman uuden rievun, mutta se ei tuonut mulle morkkista sillä ne oli sellaisia mitä oikeasti palavasti halusin ja niitähän mä käytin koko ajan ne ostettua.

  Nyt on taas tullut vähän shoppailtua, mutta oon oppinut yhden jutun. En osta enää sellaisia mitä "ehkä" käyttäisin. Musta on tullut tarkempi siinä etten osta huvikseen jotain riepua, vaan ostan sellaisia mitkä oikeesti päätyy päälle :) Jos kaupassa vähänkin pyörii mielessä että käytänköhän mä tätä, niin se jää kauppaan.

  Paha tuo nettikauppa... Sieltä on tosiaan helppo tilata! Onneks itse en osaa tilata paljoa vaatteita netistä, sillä mua pelottaa aina kun ei saa sovittaa. Välitilannekatsausta ehdottomasti kehiin sitten! Kaunis Jenni, upea asukokonaisuus ja hirmuisen ihana tuo puku ;) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kata :) <3 Nuo lakot voi kyllä olla ihan toimivia, mutta pidemmän päälle totaalikieltäytyminen tuskin toimii. Mä nyt halusin kuitenkin haastaa itseni, ja tällä katkaista tämän shoppailukierteen täysin :) Ja tuo on kans just hyvä idea, että esimerkiksi reissussa sitten ostaa ja muuten ei, koska reissusta nyt vaan on kiva hankkia jotain hieman erilaista!

   Mä oon ajatellut kans samaa, eli ei mitään "ihan kivaa" tai mitä "ehkä" käyttäisin, vaan pitää olla oikeasti kiva ja varmasti tarpeellinen juttu. Mäkin omistan sen verran vaatteita, että helposti ne ihan kivat jää jonnekin kaapin perälle lojumaan :/ Nettikaupoissa oon kokenut helppoudeksi sen, että saan kotona rauhassa sovittaa ilman kiirettä minnekään. Ja lähes joka paikkaan on tehty palauttaminen niin käsittämättömän helpoksi, parhaimmillaan kuriiri hakee paketin takaisin sun ovelta ilman mitään lisäkuluja. Mutta joo, tilannekatsausta laitan jossain välissä tulemaan, kun niin montaa tämä aihe kiinnosti! Ja kiitos kehuista <3

   Poista
 7. Onnea koitokseen! Ite oon aika tarkka rahankäyttäjä ja käytän budjetointiin sovellusta nimeltä fast budget, toimii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna :) Kiitos vinkistä, minäpä tutustun tuohon tarkemmin kun ennätän, josko siitä ois mullekin apua budjetointiin!

   Poista
 8. Ihana oli huomata, et siekin pohdit näitä asioita! <3 Siulla tosiaan tuntuu olevan paljon vaatteita ja asusteita, mut suurin osa vaikuttaa olevan suht edullisia. Mut pienistäkin asioista syntyy suurempi kokonaisuus, oli sitten kyse säästämisestä tai tuhlaamisesta! Mie itse en ostanut viime vuonna yhtään vaatteita, muutamia sain mieheltäni ja pikkusiskoltani lahjaksi, mutta kengät, laukut ja alusvaatteet ovat sellaisia mitä ostelen. Olen itse tehnyt vaatteita mitä olen kaipaillut, valinnut hyvät materiaalit ja mukava on käyttääkin, kun tietää että ne eivät ole lapsityövoiman avulla tehnyt tai muuten huonoissa olosuhteissa valmistetut. Ihan liian paljon oli taas kuollut työntekijöitä vaatetehtailla onnettomuuksissa viime vai toissa vuonna! :O :(

  Exceliä kannattaa hyödyntää ja kannattaa tutustua säästömahdollisuuksiin, sijoittamiseen ja niin edelleen. :) Jos verkkokaupat houkuttaa hirveästi, niin ehkä säästötili voisi olla sellainen, mistä ei voi verkon kautta itse nostaa vaan pitäisi mennä pankkiin asti nostamaan? :) Tällaisia ajatuksia heräsi, toivottavasti päivität tätä miten sujuu ja mitä ajatuksia ostolakko herättää. Tai miksei vaikka tarkemminkin, et paljonko olet saanut säästettyä ostamisen lopettamisen takia? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, jokainen on kuitenkin itse vastuussa omasta kulutuksestaan, ja pienillä asioilla voi jokainen vaikuttaa kulutuksen vaikutuksiin. Edullisiahan ne on suurin osa joo, mutta sitten taas se eettisyyskysymys, että millä tavoin ne on valmistettu ja missä oloissa. Kamalia nuo vaatetehtaiden onnettomuudet :( Ja ihan tosi hienosti oot kyllä onnistunut, jos et oo vuoteen ostanut yhtään vaatteita kaupasta! :) Tosi kunnioitettavaa. Ja tosiaan kun sulla on taito tehdä itse, niin tiedän miten ja missä on valmistettu, ja että materiaalit on varmasti hyviä.

   Pitääpä tuo Excel ottaa käyttöön, siitä jo aiemminkin vinkattiin :) Myös tuohon säästämiseen pitää tutustua, josko ottaisin sen ihan kunnolla tavoitteeksi. Ja hyvä vinkki kyllä tuo, että säästötilin kohdalla pitäisi mennä pankkiin nostamaan rahaa! Silloin ei ainakaan tulisi nettishoppailuun käytettyä säästöjä. Kiitos huolella mietitystä ja avuliaasta kommentista <3

   Poista
 9. Kuten varmaan sielunsisko tietääkin, niin mä oon kans pahemman luokan nettishoppailija :D Tää ostolakko on oikeasti hyvä juttu ja sellainen mitä pitäis itekkin miettiä! Onneks oon viimeaikoina miettiny kulutusta järkevästi ja panostanut kokemuksiin<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi muru <3 Voitais vaikka joskus haastaa toisemme shoppailulakkoon, ja palkita sen jälkeen itsemme jollain ihanalla hemmottelulla tai minilomalla! Kokemuksiin panostamiselle iso sydän <3 Sitä täälläkin tavoitellaan!

   Poista
 10. Ihanan pohdiskeleva teksti ♥ Tsemppiä ostolakon kanssa! Se voi hetken tuntua vähän oudolta, kun pitää tuollaista lakkoa, mutta kyllä siihen helposti tottuu :)

  Itse olin aikoinani juurikin sellainen, että ostin juttuja ajattelematta sen pidempään, että tarvitsenko mä edes kyseessä olevaa riepua. Nyt kun ikää on tullut lisää, olen todennut, että rahaa voi säästää ja ostaa juuri sellaisia juttuja, joita oikeasti tarvitsee. Mä olen yrittänyt käyttää meikkejä ja muita juttuja pois, jotta voin sitten kerralla ostaa liudan sellaisia, joita tarvitsen.
  Sama homma vaatteissa; tykkään käydä kirppareilla ja viedä omia kledjuja kierrätykseen, jos niitä vaatekappaleita ei tule enää käytettyä. Pienillä teoillakin on merkitystä! Toivottavasti sun lakkosi sujuu hyvin! Tahtoisin ehdottomasti jossain vaiheessa lukea postauksen, että miten sulla on mennyt :)

  Näytät ihanalta näissä kuvissa! Niin hempeän värinen asukokonaisuus ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, välillä pitää näitäkin kirjoitella :) Alkuun tosiaan voi tuntua vähän hassulta, ja erityisesti kun oon ollut selailematta nettikauppoja, kun niihin tulee niin helposti eksyttyä. Mutta pikkuhiljaa on hyvä päästä tästäkin tavasta eroon, sitenhän niitä heräteostoksia tulee tehtyä.

   Kiitos kun jaoit sun omia kokemuksia kuluttamisesta ja shoppailusta :) Säästäminen kyllä kannattaa, ja siinä ehtii harkita ostosta ihan kunnolla. Tai sitten säästää esimerkiksi asuntoon tai vastaavaan. Ja kirpparille munkin piti jo keväällä viedä tavaraa, mutta kiireiden takia en ennättänyt. Se onkin kesän suunnitelmissa :)

   Kirjoitan ehdottomasti lakkokuulumisia kunhan aikaa on hetki vierähtänyt. Kiitos kehuista, kiva kun tykkäsit asusta <3

   Poista
 11. Päätän aina tilin tyhjentyessä ryhtyä ostoslakkoon. Mulla ns. totaalikieltäytyminen ei kuitenkaan toimi minkään suhteen. Niiden tarpeellisten juttujen lisäksi mun on pakko sallia itselleni ns. pari "villiä korttia" kuukaudessa, jotta pysyn tyytyväisenä. Muuten mulla tulee totaalinen romahdus ja Zalandon ostoskori tulvii. :D Vähän sama kuin totaalinen karkkilakko itellä. :D

  ASP-tili on ollut loistava, koska raha menee sinne itsestään enkä sitä sieltä saa pois kahteen vuoteen. Lisäksi rinnalla on toinen säästötili jonne laitan aina palkan tultua ja laskut maksettuani X määrän rahaa. Sitähän sanotaan, että säästöissä pitäisi olla 3kk palkka pahan päivän varalle.. Mulla ainakin on siihen vielä matkaa! :D

  Marttojen sivuilla on loistava excel pohja, jota olen käyttänyt. Sitä voi sitten halutessaan muokkailla. Toki myös pivo-sovellus on itsellä kätevä ja herättelevä, kun laskee sen keskikulutuksen/päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oioi, täällähän tuli paljon hyviä vinkkejä! Suurkiitokset kun jaoit täällä kokemuksiasi :)

   Totaalikieltäytyminen ei toimi täälläkään, mutta koitan tästä yhdestä lakosta nyt jotenkin selvitä.. Karkkilakkoa en edes yrittäisi, siihen ei itsekuri riittäisi :D Mutta tässä mä nyt päätin onnistua. Ja pakko jatkossa ostolakon päättyessä kans sallia itselleni pari villiä korttia, koska muuten ei hyvin käy hahah.

   ASP-tiliä täytyy kokeilla! Siinä voisikin olla ratkaisu moneen asiaan. Mullakin on kyllä matkaa siihen että oisi aina monen kuukauden palkka tilillä odottamassa pahan päivän varalle. Mutta on hyvä olla tavoitteita ;)

   Mutta lyhyesti: KIITOS! :)

   Poista
 12. Voi vitsi, mielenkiintonen matka tulee varmasti, koska en tiiä ketään muuta, joka shoppailee yhtä paljon kun sie 😂 Mut arvostan, hienoo, että päätit toteuttaa tälläsen! Eli tilannekatsauksia odotellessa :)

  VastaaPoista
 13. Tsemppiä ostolakkoon! Mä oon kans joskus kuukauden kokeillut ja pitäis varmaa kokeilla taas uusiks, shoppailen kans aivan liikaa! :D mullakin menee tällä hetkellä matkutelu säästöön kaikki ylimääräinen ja jotenkin sieltä sit ratkeaa aina ”lainaamaan” rahaa uusiin vaatteisiin jne, vaikka haluaisi ehdottomasti säästää enemmän rahaa sinne reissuun! Ja just matkojen lisäks pitäis säästää ihan hätävaraa jollekki tilille, ehkäpä siihen taloon ja mahdollisesti autoonkin, lista on loputon! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Miina :) Voitaisiinkin olla toisillemme vertaistukena hahah :D Mutta jotenkin helpottavaa kuulla etten oo ainoa holtiton rahankäyttäjä, vaan joku muukin saattaa shoppailla välillä liikaa :D Lista on kyllä loputon, mutta ehkä sitten joku päivä tosiaan se hätävara on kasassa ;)

   Poista

Blog Design by Get Polished