10. lokakuuta 2018

MUISTUTUS TYYLIBLOGIN LUKIJALLE

Oon tässä seuraillut muutamia vahvoja mielipiteitä sisältäviä postauksia, jotka on saaneet mut tuntemaan, että on vain turvallisempi pysyä näissä päivän rytkyjen esittelyssä. Kuulostaako/tuntuuko tutulta?

Ilmastoasiat pyörii kovasti pinnalla, enkä lähde omaa lusikkaani siihen asiaan enää työntämään. Oon lukenut joitakin tosi huolestuttavia faktoja sekä ihan mielipiteitäkin asiasta, ja samalla seurannut huuli pyöreänä niiden herättämää kommentointia ja ajatuksenvaihtoa. Jätän siis noista asioista puhumisen niistä paremmin tietäville ja argumenttinsa perusteleville. 

Lyhyesti totean vain, että täälläkin päässä on pohdituttanut omat kulutustottumukset ja tyyliblogin pitäminen. Samalla ympäristöasiat huolestuttaa ja omalla toiminnallaan pyrkii vaikuttamaan edes pienesti maapallomme asioihin, ja silti pidän tyyliblogia. Somessa vilisee jatkuvasti uusinta uutta ja viimeisintä trendiä jotka huutaa kuluttajia ostamaan, ja silti en omalla sisällöntuotannollani haluaisi kannustaa ketään kuluttamaan yhtään enempää. Niin paljon ajatuksia, niin paljon pohdintaa - jotka tällä kertaa saa tapahtua ihan vain täällä mun omassa päässäni. Teidän ajatuksia aiheesta olisi silti kiva kuulla!

housut Zara
neuletakki H&M
toppi H&M
vyö Gina Tricot
koru ja hiuspanta H&M

Ja tässä tulee se muistutus: vaikka minun blogissani, somessa ja mediassa ylipäätään vilisee jatkuvasti erilaisia vaatteita ja muita kuluttamiseen houkuttelevia tuotteita, ei niitä kaikkia tarvitse tai voi jokainen omistaa. Kun näet jotain kivaa mun tai kenen tahansa päällä, ei sun tarvitse ostaa samanlaista tai edes vastaavaa. Tsekkaa sieltä jo olemassa olevasta vaatevalikoimastasi kuinka saisit parhaiten inspiraatiopuuskasi toteutettua ja mukauta idea jo omistamiisi juttuihin :)

Tässäpä kevyesti muutama pieni ajatus suuresta ja tärkeästä aiheesta.

Mitä fiiliksiä siellä päässä ilmastokeskustelusta? 

12 kommenttia :

 1. Tuo paljon puhuttanut ilmastoraportti on kyllä herättänyt itsessäkin valtavasti ajatuksia. Jostain on itsekin lähdettävä rakentamaan parempaa huomista. Itse esimerkiksi syön lihaa ja tiedän, että hyvä ratkaisu olisi lähteä vähentämään sen syöntiä. Voisi pyrkiä siihen, että totaalisen luopumisen sijaan söisi lihaa vaikka vain parina päivänä viikossa.

  Kierrätys alkoi meillä nyt itsestään, kun muutettiin uuteen asuntoon ja siihen on paljon paremmat puitteet. Pikkuyksiöni kaappeihin ei nimittäin olisi ollut mahdollista sisällyttää montaa eri kierrätysastiaa. Uudessa asunnossa ne sen sijaan ovat valmiina, jes!

  Minulla on reissaaminen ihan kiireiden takia jäänyt vähemmälle, joten sieltä en oikeastaan edes pystyisi vähentämään. Se kyllä hirvittää, kun bloggaajia lennätetään jatkuvasti pariksi päiväksi johonkin PR-tapahtumiin ulkomaille. Enkä syytä nyt vain bloggaajia, mutta eikö näitä reissuja voisi oikeasti vähentää. Toki lennätetäänhän esimerkiksi poliitikkojakin jatkuvasti mm. Brysseliin tai Strasbourgiin, onko tämäkään välttämätöntä?

  Kuluttaminen on yksi isoin asia missä voin parantaa ja vähentää. Vaatekaappini on täynnä vaatteita, jotka ovat kaikki käyttökelpoista tavaraa. Turhia olen karsinut pitkin vuotta, mutta koko ajan ollaan samassa pisteessä - kaappi täynnä kamaa. Pitäisi oikeasti pyrkiä siihen, että ostaa tavaraa ainoastaan kun sitä tarvitsee.

  Pienistä puroista syntyy iso virta. Jokainen voisi mielestäni lähteä pienillä baby stepeillä viemään maailmaa kohti parempaa huomista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon kans sitä mieltä, että pienistä asioista voi jokainen lähteä liikkeelle. Yksin ei kukaan pysty maapalloa pelastamaan, mutta mä ainakin haluan uskoa että pienistä puroista kasvaa iso virta (niinkun hei näköjään sinäkin kommentin lopussa totesit)! Ja ymmärrän kyllä sun huolen eri alan suuren mittakaavan lentomatkustamisesta - onkohan kaikki ihan todella tarpeellista? Itsekin oon yrittänyt kantaa korteni edes pienesti kekoon kasvissyönnillä (toki tämä myös muista syistä), kierrättämisellä ja kuluttamisen vähentämisellä.

   Kiitos tästä ajatuksia herättävästä kommentista, ollaan selvästi hyvin samoilla linjoilla näissä asioissa :) Mukavaa, että säkin oot ottanut pieniä askelia kohti sanomaasi parempaa huomista!

   Poista
 2. Mäkin oon lueskellut nyt paljon tuosta pinnalla olevasta aiheesta, se on huolestuttanutkin vähän. Mäkään en aio sen kummemmin lähteä tuota asiaa avaamaan ja jätän ne asiat puitavaksi niille, jotka asiasta enemmän tietävät. Sen vain voin sanoa ääneen, että Suomi yksin ei riitä pelastamaan/hidastamaan tai muuta sellasta, siihen tarvii koko pallon. :D

  Blogin kanssa mulle ei kuitenkaan oo tullut mieleen tällaista asiaa, mitä sä tässä funtsit. Nyt aloin toki sitäkin ihmettelemään ja ajattelemaan :D Olen täysin samaa mieltä, vaikka me tyylibloggaajat jaammekin blogeissamme kaikkea, mikä houkuttaa, niin ei sitä aina tarvitse hankkia.
  Mä olen itse asiassa aika ylpee itestäni, koska ostelen paljon vähemmän mitä joskus vuosia sitten (vaikka nyt syksyllä onkin tullut vähän shoppailtua enempi). Lisäksi mun blogissani vilahtaa asuissa useasti samoja vaatekappaleita, toivottavasti se innostaa muitakin kokeilemaan samoja vaatekappaleita keskenään ja tekemään niin niitä erilaisia kokonaisuuksia - aina ei tarvitse ostaa uutta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun on pakko tulla kommentoimaan, kun pisti niin silmään tuo: "Suomi yksin ei riitä pelastamaan/hidastamaan tai muuta sellasta, siihen tarvii koko pallon." On totta, että kaikkien tulisi osallistua näihin talkoisiin. Haluaisin kuitenkin linkata tähän tämän Ylellä julkaistun kirjoituksen, joka avasi myös minun silmiäni.
   https://yle.fi/uutiset/3-9435708

   "Yhden intialaisen päästöt ovat 1,8 tonnia ja suomalaisen 10,7 tonnia. Keskimääräisen suomalaisen päästöt ovat siis lähes kuusinkertaiset intialaiseen verrattuna. Siksi myös yksittäisillä valinnoilla on merkitystä – nimenomaan Suomen kaltaisissa maissa. Jos suomalainen puolittaa päästönsä, sillä on yhtä suuri vaikutus kuin sillä, että viisi intialaista puolittaa päästönsä."

   Ei siis ole tarkoitus hyökätä tuota sun ajatusta vastaan. Itsekin olen sitä mieltä, että kaikissa maissa pitäisi alkaa erilaisiin toimiin, jotta tulevaisuuden sukupolvilla olisi vastaavat ellei jopa paremmat elinolot kun meillä nyt. Tuo uutinen avasi kuitenkin myös omia silmiäni sille, kuinka suuri merkitys minunkin valinnoillani on.

   Poista
  2. Juuri tämän takia ottaa auttamattomasti aivoon valitus väestönkasvusta. Ihan oikeasti, ei se ongelma synny kehitysmaissa, joissa väestönkasvusta ja valmiiksi suuresta väestönmäärästä huolimatta tuotetaan ihan murto-osa länsimaiden päästöistä. Ylipäätään suurimmat pahikset tässä ovat valtavat, monikansalliset yritykset, jotka välitttävät lähinnä tuoton maksimoinnista, ja niitä tukevat hallitukset.

   Silti olen samaa mieltä siitä, että apua se on pienikin apu ja siksi meidän kaikkien tulisi kiinnittää huomiota tottumuksiimme. Eikä sen edes tarvitse tarkoittaa mitään totaalikieltäytymistä. Lihaa voi syödä, vaikkei leikkelettä vetäisikään joka aterialla. Pidemmät matkat voi taittaa autolla, vaikka arjessa käyttäisikin julkisia. Uutta voi välillä ostaa, vaikka ensisijaisesti panostaisikin kestävään ja monikäyttöiseen, tai tekisi lisäksi löytöjä käytettynä. En myöskään tämän takia ymmärrä ihmisiä, jotka osoittavat syytellen vaikkapa kasvissyöjiä, joilla on joku yksittäinen pahe. Jos ei voi tehdä kaikkea, ei saisi tehdä mitään? Mikä järki?

   Myös markkinointi ja mainostus maikuttavat ihan kaikkien meidän alitajuntaan, myönsi sitä sitten tai ei. Se tosin ei ole pelkästään somen vika, vaan myös yhä kiihtyvällä tahdilla vaihtuvat pikamuotimallistot ovat iso tekijä siinä. Samoin kuluttajille pitäisi olla helpommin saatavilla tietoa laadusta ja materiaalien ominaisuuksista. Nykyään on vähän vaikeaa tehdä vastuullisia valintoja, ellei itse tietoisesti lähde etsimään tietoa. Myös työoloista ja viljelystavoista olisi suotavaa velvoittaa kertomaan.

   Surullista, että tiedeyhteisö on ollut täysin yksimielinen ilmastonmuutoksen vaikutuksesta jo vuosikymmeniä, mutta laajemmin asiasta on käyty keskustelua vasta viime aikoina. Katastrofeja olisi niin paljon helpompi ehkäistä kuin korjata.

   Poista
  3. Pakko se vielä lisätä, että ottaa päähän toisaalta minimalismitrendin mukanaan tuoma muka-ympäristöajattelu: todellisuudessa sitä uutta ostetaan ihan tai ainakin lähes yhtä paljon, mutta se on olevinaan jotenkin eettisempää, kun edellinen roju vaan raahataan ensin kirpparille tai tori.fi:hin. Tai se, että pakonomaisesti hankkiudutaan kaikesta eroon, ja sitten ollaankin siinä pisteessä, että joutuu ostamaan uudelleen jonkun harvoin käytetyn esineen uudelleen, kun on muka niin kamala vaiva säilöä sitä kaapissa. En vaan ymmärrä.

   Poista
  4. Hei kiitos eka ano tuosta linkistä! Mä luen sen ehdottomasti ajan kanssa! Tää mun kommentti ei siis meinannut sitä että mä en välitä, vaan yritän olla mukana tässä ja oon samaa mieltä että apu se on pienikin apu! Oon ihan täysin samaa mieltä :)

   Poista
  5. Kata - loistavaa, että sä oot saanut kulutusta omalta osaltasi vähennettyä! :) Sitä mäkin parhaillaan omalla kohdallani yritän. Oon sinällään samaa mieltä tuosta, että ei maapalloa Suomi yksinään pelasta, mutta silti sitä mieltä, että jokaisen tarvii ihan todella tehdä osuutensa, ja jokaisella pienelläkin teolla on merkitystä - vaikka sitten kannustamaan muita toimimaan samoin!

   1. Anonyymi - Toi uutinen oli todella hyvä, ja ajatuksia herättelevä - itsekin sen eilen luin, ja se sai ihan todella pohtimaan näitä asioita lisää! Oon sitä mieltä, että monella meillä suomalaisella olisi hyvät mahdollisuudet tehdä edes niitä arjen pieniä tekoja ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Esimerkiksi kehitysmaissa noiden muutosten tekeminen voi joiltakin osin olla haastavampaa.

   2. Anonyymi - niin samaa mieltä tuosta toisen osoittelusta ja oman sädekehän kiillottamisesta! Jokainen pieni askel on eteenpäin, eikä kenenkään tarvitse olla täydellinen. Ei tarvitse totaalikieltäytyä tai lopettaa auton tai lentämisen käyttämistä seinään, jokaisen omalta osaltaan tekemällä vähentämisellä on jo iso merkitys, varsinkin jos jokainen osaltaan tekisi edes näitä pieniä tekoja. Näin mä ainakin haluan uskoa, vaikka toki niitä isoja tekojakin tarvittaisiin päättäjiltä sekä juuri mainitsemiltasi monikansallisilta yrityksiltä. Oon myös aivan samaa mieltä tuosta, että yritykset tulisi vaikkapa juuri velvoittaa kertomaan muotiteollisuuden työoloista.

   Kaikki te - kiitos näistä pohdiskelevista kommenteista ihan todella paljon, tärkeää asiaa kaikki tämä! :)

   Poista
 3. On huomioitava, kun puhutaan päästöistä että Intia ja Suomi ovat jo ilmastoltaan täysin erilaiset joten päästötkin ovat isommat. Suoraan ei voi verrata,tosin en osaa sanoa mitä näillä päästöillä tässä uutisessa tarkoitetaan, itse ajettelen näihin kuuluvan kaiken matkustamisen esim. auto sekä ruoan matkan tuottajalta omaan ruokapöytään, lämmitys jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se onkin tuossa uutisessa itseasiassa mainittukin: "Vertailua toki vääristää se, että Suomessa on kylmempää ja taloja lämmitetään. Se on yksi syy, miksi suomalaisen päästöt ovat korkeammat. Se selittää osan erosta – ei kaikkea. Myös sillä on merkitystä, tuoko tai viekö maa tuotteita, joiden valmistus kuluttaa paljon energiaa, Suomessa esimerkiksi metalliteollisuus. Intiassa taas muun muassa meidän käyttämämme vaatteet lasketaan heidän päästöikseen."

   Poista
  2. Valitettavasti päästöjen syillä ei ole kamalasti merkitystä sen ilmaston kannalta. Jotain meidän on silti tehtävä toisin.

   Poista
  3. 1. Anonyymi Totta, eihän näitä maita voi monestakaan syystä aivan suoraan verrata toisiinsa päästöjen yms suhteen!

   Ja ilmeisesti vika kommentti eri anolta: toisin on tehtävä ehdottomasti, ja ehkä niitä päästöjen syitäkin voi pohtia jotta osataan tarttua oikeisiin asioihin!

   Kiitos teillekin suuresti kommenteista, hyvä että tämä herätti keskustelua :)

   Poista

Blog Design by Get Polished