1. marraskuuta 2018

HIMOSHOPPAAJASTA HARKITSEVAMMAKSI KULUTTAJAKSI?

No niin. Tämä on se postaus, joka mun on pitänyt julkaista kesäisen  ostolakkoni jälkeen. Tällä otsikolla mä olin luonnoksen tallentanut. Luonnoksen, joka oli täynnä tyhjää. Ja ilman tuota kysymysmerkkiä.

Tästä pääset lukemaan fiiliksiäni aiemman ostolakon keskeltä.

Miksi tämä postaus jäi sitten tekemättä? No, koska mua hävetti. Hävetti, koska onnistuin ja sitten epäonnistuin. Eikä se olisi ollut kenellekään inspiroivaa luettavaa.

 Olin kesällä noin 1,5 kuukautta ostolakossa. Ostolakko sujui aivan loistavasti! En käynyt nettikaupoissa, enkä oikeastaan rikkonut ostolakkoani lukuunottamatta paria kyseenalaista tapausta, joista kirjoitin enemmän tuolla aiemmassa postauksessa. Sain jopa säästettyä hieman, mistä olin aivan erityisen ylpeä. Mä pohdin ostolakon aikana paljon kulutustottumuksiani, ja tajusin että jotain on tehtävä. Mä en halua elää kädestä suuhun, tai "tili tuli, tili meni" -mentaliteetilla. Mä haluan oppia säästämään, harkitsemaan ostosteni tarpeellisuutta, eettisyyttä ja ekologisuutta. 

Kun ostolakko loppui, annoin luvan ostaa itselleni jotain pientä. Ja sille tielle mä valitettavasti jälleen jäin. Tuttu ja turvallinen tie, jota on niin helppo, liian helppo, lähteä kulkemaan. Ostaa tavaraa joko pahaan mieleen piristykseksi, tai palkita itsensä onnistumisesta. Ei mitenkään tietoisesti, mutta tiedostamattomammalla tasolla. Tasolla, jota alkaa ymmärtää vasta pitkän pohdinnan jälkeen. Shoppailusta on tullut eräänlainen rutiini, jota alkaa tehdä tietyissä tilanteissa tai tiettyjä fiiliksiä kohdatessaan. Ja se on se juttu, mistä mä haluan päästä eroon! Tottakai voi shoppailla joskus maltillisesti ja silloin tällöin ostaa juttuja tarpeeseen ja ehkä muutenkin, mutta ei tässä mittakaavassa. 

 Kaiken edellä mainitun vuoksi olen päättänyt aloittaa taas ostolakon, tai paremminkin eräänlaisen vaatepaaston. En saa ostaa mitään vaatteita, kenkiä tai asusteita, ellei nyt joku tuikitärkeä ja tarpeellinen juttu ihan oikeasti hajoa (not gonna happen). Joulu on pian, joten joululahjojen ostamisen sallin itselleni. Ja toki ostan lahjoja vain muille, en itse itselleni! Ruoka, loppuva kosmetiikka yms. on tietysti sallittua. 

Mitä mä sitten toivon tällä saavuttavani? 

Ajattelin pitää tätä vaatepaastoa jouluun asti. Mulla on niin paljon vaatteita, etten oikeasti tarvitse yhtään lisää. Onneksi oon varannut kirppispöydän, jonka kautta saan toivon mukaan vanhaa tavaraa sitä enemmän tarvitseville kiertoon. Vaikka kierrätys on hyvä juttu, ei vaatteiden ostoa voi perustella itselleen vain sillä että kierrättää. Haluan saada talouteni balanssiin, ettei tarvitse stressata laskuja tai rahatilannetta. Haluan saada säästettyä omistusasuntoon, josta ollaan viime aikoina kovasti haaveiltu. Haluan oppia pois tästä kulutushysteriasta ja vaatehulluudesta, jossa oon pahasti korviani myöten. Haluan löytää sen kestävän ja fiksun tavan kulutukseeni, niin että siitä tulee oikeasti elämäntapa eikä vain joku kuuri tai paasto, kuten nyt. Tästä toivon kuitenkin saavani puhtia ja inspistä jatkoon, ja ainakin tämä paasto estää itseäni kurkkimasta petollisia nettivaatekauppoja! Ja koska tää on julkista, mun on helpompi pitää tästä kiinni kuin vain itselleni luvatessa. 

Kuvituksena asu, joka on saanut inspiraationsa tästä yli kolmen vuoden takaisesta asusta, ja sisältääkin monta samaa vaatetta/asustetta. Laukku on vaihtunut, mutta tuo aiemman asun laukku on yhä kaapissa :) Käsi ylös jos muistat ton ikivanhan asun ja oot seuraillut blogiani sieltä asti!! 

Mitä ajatuksia postauksen aihe sinussa herättää? 

14 kommenttia :

 1. No johan oli asiaa tässä postauksessa! Hei ei tarvi hävetä sitä, kaikki ei aina ensimmäisellä yrittämällä onnistu, mutta se että se toinen kerta saattaa hyvinkin sit onnistua ja mikäli joskus lipsuu, se ei haittaa :D Huom joskus siis, hyvin harvoin! :D
  Mäkin ajattelin jouluun asti olla shoppaamatta, toki piti ostaa yksi vaate Halloweenia varten, mutta ostin sellaisen jota voi käyttää muutenkin ja on vähän niin kuin vaatekaapin sellanen must-juttu ;) Vähän sellasin asun halusinkin että jos jotain pitää ostaa, niin sitten sellasta jota voi käyttää muulloinkin kuin vain sen yhden kerran. Mua himottelis kaikki ihana pikkujoulukauden vaatetus kaupoissa mutta eeeei :D Pysytäänkö Jenni vahvana molemmat :') Tää asu on niin kaunis <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos rakas Kata tsemppikommentista <3 Tulee tarpeeseen, sillä oma fiilis on melko epäonnistunut. Toisaalta saan siitä puhtia yrittää vielä kovemmin tän haasteen edessä.

   Tosi hyvä että sun halloween-asun ostos on ollut muutenkin tarpeellinen juttu, joka tulee käyttöön! :) Itse en ostanut halloweeniksi kuin kasvovärit ja hassun pannan, sillä jotain pientä oli pakko koulun tapahtumien vuoksi laittaa. Muuten pukeuduin vain tummaan, enkä hankkinut uutta vaatetta.

   Ja siis, mua himottas myös aivan valtavasti kaikki kauppojen pikkujoulujutut.. Mutta me tytöt pysytään vahvoina!! ;)

   Poista
 2. Todella kaunis tämä asu! <3 Mie mietin ensin, et missäs mie oon tän nähnyt, mutta voi olla että muistan juurikin tuon muutaman vuoden takaisen asupostauksen.

  Aina ei välttämättä ensimmäisellä yrittämällä onnistu - miulla oli ennen tapana ostaa suruun, iloon ja itsensä palkitsemiseksi. Mutta jotenkin se vuosien mittaan väheni, kun aloin panostamaan laatuun enemmän ja valmistamaan vaatteita alusta asti enemmän itse. Silloin nyppi myös huonolaatuiset vaatteet ja toki tyyli oli silloin gootimpi, eli vaatteet olivat kalliita mutta laatu ihan samaa kuin henkkamaukalla. Tuolloin aloitettiin myös kaveripiirissä vaatevaihtareiden tekeminen, joka oli aika hauskaa - rahaa ei mennyt yleensä ollenkaan ja molemmat saivat "uuden" vaatteen.

  Ei kannata lannistua ensimmäisestä yrittämästä, siitä voi kuitenkin oppia, että mikä siun kohdalla toimii shoppailun rajoittamisessa. :) Kuten oot tässä pohdiskellutkin! <3 Kannattaa tutustua myös sijoittamiseen, se voisi auttaa myös säästämisessä. ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Milla! :) Haha, paljon mahdollista kyllä että muistat tästä sen aiemman version vuosien takaa, näissä on nimittäin paljon samaa! :D

   Tosi hienoa että oot pohtinut omaa osteluasi ja löytänyt vieläpä syitä sen taustalla! Silloin asiaa on huomattavasti helpompi lähteä korjaamaan. Sulla on onneksi se etu, että pystyt tekemään mieluisia ja laadukkaita sekä kestäviä vaatteita ihan itse! :) Vaatevaihtarit on kyllä myös hyvin näppäriä, mikäli on edes suunnilleen saman kokoisia ystäviä kyseessä.

   Kiitos tsemppikommentista, tuli tarpeeseen <3 ! Tästä on hyvä ponnistaa ja lähteä taas eteenpäin :)

   Poista
 3. Hei, ihan mahtava päätös! Voin kuvitella, että tyyliblogin pitäjälle kuluttamiseen on muutenkin tietyllä tapaa enemmän "paineita" kuin perustallaajalla. Itse olen myös pohtinut samoja asioita viime aikoina, vaikken koskaan olekaan mikään hysteerinen kuluttaja ollut. Sen verran monta kerran käytettyä mekkoa kuitenkin on kaappiin kerääntynyt.

  Itse ajattelin, että rupeaisin pitämään listaa, montako uutta vaatetta olen ostanut tyyliin puolen vuoden tai vuoden sisällä. Jotenkin sitä aina kuvittelee ostaneensa tosi kohtuudella ja hillitysti, ja kun rupeaa miettimään, niin niitä ostoksia onkin moninkertainen määrä. Itsellä on auttanut sekin, että olen rekisteröitynyt nyt muutamalle laajemmalle nettikirppikselle. Yllätyin vähän, miten valtavasti valikoimaa käytetyissäkin vaatteissa on - ja usein sielläkin myydään tavaraa, jossa on jopa vielä laput kiinni. Toisaalta itselle tietty tulee parempi mieli, kun saa uutta tavaraa ilman, että tuottaa lisäpäästöjä, mutta toisaalta tässä nousee esiin se, mitä itsekin tekstissäsi sanoit. Että ostetaan uutta sillä verukkeella, että kuitenkin kierrätetään. Nettikirppareissakin on alkanut melkein ahdistua siitä, miten huolettomasti ihmiset ostelevat ja sitten pistävät eteenpäin saadakseen lisää shoppailurahaa. Toisaalta olen ihan tyytyväinen siihen, että tarpeeseenkaan ostaessa ei näillä valikoimilla tarvitse mennä vaatekauppaan. Olenkin epävirallisemmin päättänyt, että ostan uutena vain alusvaatteet, sukkahousut ja sellaiset, mitä tarvitsen todella nopealla aikataululla. Ja niidenkin kohdalla yritän mieluummin suosia parempilaatuisia, mahdollisuuksien mukaan kotimaisia yrityksiä. Tai selvittää vähän enemmän, mitkä (ketju)liikkeet noudattavat eettisimpiä periaatteita.

  Tietenkään yhden ihmisen ostostottumukset ei vielä pelasta maailmaa, mutta on se ainakin alku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos!! :) Tuo on kyllä varmasti ihan totta, että tietyllä tapaa tyyliblogin pitäjällä voi olla paineita ihan tiedostamattaankin siitä, että pitäisi olla jotain uutta kivaa mitä esitellä blogissa. Mä itse uskon, että jokaisen on hyvä miettiä omia kulutustottumuksiaan, vaikka olisikin jo esimerkillinen kuluttaja. :) Aina voi tsempata ja parantaa hieman lisää!

   Tuo kuvailemasi listaus ostetuista vaatteista kuulostaa aivan todella hyvältä! Siinä varmasti konkretisoituisi hyvin se, mitä kaikkea kaappiin on oikeasti päätynyt. Itsekin erehdyn usein ajattelemaan että enhän mä ole ostanut juuri mitään, mutta tarkemmalla tarkastelulla havahtuu siihen, että määrä onkin aika huomattava ja huolestuttava. Nettikirppikset on kyllä näppäriä, itse käytin niitä joskus enemmänkin - mutta sitten sieltäkin alkoi niitä paketteja tipahdella laatikkoon vähän turhan tiuhaan.. Mutta ehdottomasti aion kyllä jatkossa itsekin suosia käytettynä ostamista uuden sijaan, mikäli jotakin tarvitsen/haluan. Kuten sanoitkin, myös nettikirppareihin liittyy näitä kyseenalaisempia juttuja, ja kirppisostokset on ehkä vielä tavallistakin helpompi oikeuttaa itselleen.. Eli näissä kannattaa jokaisen olla tarkkana, ettei kirppishulluus iske!

   Sinun tekemäsi päätökset kuulostaa valtavan fiksuilta ja vastuullisilta! Olisi hyvä itsellänikin pyrkiä tuohon, että uutena ostaisi lähinnä vain alusvaatteet ja sukkahousut. Ja ehdottomasti tuo laadukkuuteen ja kotimaisuuteen panostaminen ovat myös tärkeitä päätöksiä!

   Uskon myös juuri tuohon samaan; jokaisen pienikin panostus on jo alku jollekin paremmalle.

   Poista
 4. Oot kyllä niin upea näissä kuvissa! <3 ja pystyn samaistumaan niin tähän tekstiin! Alotin kans ostolakon koska aina kun ostin jotain jonkin mielentilan takia niin mulle tuli hirveä ostomorkkis :D nyt kuitenkin oon ollut viikon ostolakossa ja haaveilen koko ajan uusista ostoksista vaikka toisaalta taas on ihana kun saa laittaa rahaa säästöön! Lähetäänkö johonkin shoppailuvierotukseen? :,D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ihana <3 Niin mä luinkin sen sun postauksen, ja myös samaistuin siihen vähän liiankin hyvin :D Sama fiilis täälläkin, koko ajan haaveilee vain jostakin kivasta mutta samalla haluaa säästää ja vähentää kaiken turhan ostamisen minimiin! Shoppailuvieroitus kuulostais kyllä hyvältä ja ihan meidän paikalta! :D

   Poista
 5. Hienoa, että haastat taas itsesi! :) Mie oon haastanut samalla tavalla herkkujen kanssa ja joutunut toteamaan, ettei itellä paasto toimi, kohtuus toimii paljon paremmin! Joten elä siekään lannistu, jos alkuvuoden alet vie mennessään, uskon, että siekin opit "kohtuukäyttäjäksi" omassa asiassasi, vaikka se vaatii työtä, tsemppiä! 😘

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikö!! :) Itsensä haastaminen on kyllä aina hyvä juttu. Kiitos tsemppikommentista, tästä tuli oikein hyvä mieli <3 Armollisuus kunniaan kaikessa itsensä haastamisessa.

   Ja itsekin pyrin tämän lakon avulla saavani taas potkua matkalle kohtuukäyttäjäksi! Lakko ei pidemmällä tähtäimellä toimi mullakaan, mutta tarjoaa vähän hengähdystä ja aikaa pohtia näitä juttuja ihan huolella. :)

   Poista
 6. Muru, ihan superhyvä postaus. Musta on ihanaa kun puhut asioista niin avoimesti <3 Ja oon sun kanssa tosi samoilla linjoilla! Se on niin outoa ja samalla kamalaa; miten shoppailu voi tietyllä tapaa koukuttaa! Ihana fiilis kun saa hypistellä jotain uutta kotona, mut myöhemmin iskeekin se morkkis! ;d Mä oon jotenkin kokenut, että kirppiksillä ”shoppailu” ei oo ollu mulle niin morkkisteltavaa. Jos löydän jotain edullista kirpparilta, joka on vielä hyväkuntoinenkin, niin sallin sen itelleni <3 Vieläpä ekologistakin ;) Toki jos oikeasti etsii jotain tiettyä, niin en oo kokenu kirppareita parhaaksi paikaksi.

  Enikeis, mä muistan tän asun vuosien takaa <3 Edelleen sama hempeä Jennimuru <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos rakas, ihanaa että tykkäsit <3 Mä luulen että tässä asiassa avoimuus auttaa! :) Sekä mua, että toivottavasti edes jotain toista. Just tuo mitä kuvailit on niin tuttua mullekin.. Aluksi on ihanaa hypistellä ja tuntuu kivalta saada jotain uutta, mutta sitten tosiaan tulee se morkkis. Äh. Kirpparit on kyllä ihan huippuja monestakin syystä.

   Ja eikä, miten ihanaa että muistat ton vuosien takaisen asun!! :D <3

   Poista
 7. Jenzu_lovesta penzu_hedaksi......

  VastaaPoista

Blog Design by Get Polished