7. tammikuuta 2019

KUN AINA VÄSYTTÄÄ

Heti alkuun korostan, etten ole terveydenhuollon ammattilainen, ja kyseessä on ainoastaan oma tarinani, jonka tässä kerron. Mielelläni kuulisin kommenttiboksin puolella myös teidän kokemuksia väsymyksestä ja syistä sen taustalla.

Syksyllä jo kerroin teille käyneeni verikokeissa tutkituttamassa rauta-arvojani, jotka eivät olleet kohdillaan. Itse asiassa ne ovat hyvin harvoin olleet - jo nuoruudessani söin rautavalmisteita anemiaan, ja olin säännöllisesti hyvin väsynyt. Tällä kertaa hemoglobiini oli ehkä korkeampi kuin koskaan mulla aiemmin, noin siinä 120 paikkeilla. Olin jälleen ollut aivan valtavan väsynyt, ja kilpirauhasarvoistakaan ei löytynyt mitään häikkää. Oon kilpparikontrolleissa käynyt aina tasaisin väliajoin, sillä mulla on kilpirauhasongelmiin vahvat sukurasitteet ja pari vuotta sitten mullakin oli kilppari-arvot hieman pyllyllään. No, sen jälkeen ne on olleet viitearvojen sisällä, mutta silti mä oon ollut aivan lopen uupunut. Jo viime kesänä serkkuni suositteli mua mittauttamaan ferritiinin eli raudan varastoarvon, joka monen asiantuntijan mielestä kertoo paljon enemmän kuin pelkkä hemoglobiini. Siinä on vain sellainen ongelma, että ferritiiniä ei lähdetä mittaamaan ihan huvin vuoksi. Sain kuitenkin lääkäriltä lähetteen ferritiinikokeisiin, ja tutustuin itsekin aiheeseen tarkemmin netin välityksellä.

Taustaksi sanottakoon, että oon ollut 10,5 vuotta kasvissyöjä ja mulla hempparit on olleet aina melko alhaiset. En muista että koskaan aiemmin olisi ollut edes tuota 120, joskus huitelivat siellä reilussa 80:ssä. Muistelen että yliopistovuosieni alussa YTHS:llä mitattiin ferritiini joka oli aivan surkea, mutta tähän en löytänyt mistään varmistusta - koska oon valmistunut, niin en päässyt enää syksyllä kirjautumaan koko tietokantaan. Oon myös aina ollut enemmän tai vähemmän väsynyt, ja jotenkin turtunut siihen väsymykseen. En oikein osaa edes erottaa mikä on normaalia ja mikä ei, kun oon aina väsynyt. Suoriudun arjesta ja töistäni loistavasti, mutta töiden jälkeen en juuri muuta jaksakaan. Se turhauttaa, ja syksyllä viimein tuli fiilis että hitsi, nyt tälle asialle on tehtävä jotain. 

Sitä väsymystä on jotenkin hankala kuvailla. Kaikkihan on joskus väsyneitä - haukotuttaa, herääminen tuntuu raskaalta tai haluaisi vain takaisin peiton alle. Mutta kun se väsymys on niin kaiken kattavaa, lamaannuttavaa ja turruttavaa. Kaikki tuntuu vähän tai vähän enemmän raskaalta, uuvuttavalta ja ylitse pääsemättömän vaikealta. Kun et oo ihan varma milloin oot viimeksi ollut pirteä tai ootko juuri ikinä. Kun oot liian tottunut koko tilanteeseen, mutta et ole varma johtuuko kaikki vain tavallista suuremmasta unentarpeesta. Ja tämä on väsymystä, johon ei mikään unimäärä auta. 

Ja mähän siis nukun aivan valtavia määriä. Muistan kun YTHS:llä on tätä väsymystä vuosien saatossa tasaisesti selvitelty, ja sieltä monesti sanottiin että mun pitäisi kääntää unirytmiäni paremmaksi. No, nyt oon kääntänyt. Päivätyön aloittamisen jälkeen mun on ollut pakko mennä nukkumaan viimeistään klo 22-23, joskus jopa ennen sitä. Saan unta keskimäärin 8-9h, jonka pitäisi olla aivan riittävä unimäärä aikuiselle ihmiselle. Mutta kun se ei ole. Mä voisin nukkua aivan holtittomia määriä, 13h ei tunnu missään. Siihen päälle päikkärit onnistuu mainiosti. Joululomallakin pohdin että unimäärät varmasti johtuu syksyn väsymyksen purkautumisesta, mutta kun eihän mulla pitäisi sieltäkään olla tippaakaan univelkaa. Silti aina vain väsyttää. 

No, tästä päästään takaisin ferritiiniin. Ferritiiniin, jonka puutosta on tituleerattu jopa trendi-ilmiöksi. En jaksa välittää tuosta hassusta yleistyksestä, sillä oon vain onnellinen että ainakin jokin syy verikokeista on löytynyt tähän väsymykseen. Ja jos voin saada helpotusta asiaan, vähät välitän siitä kuinka trendikäs juttu on kyseessä, tai kuinka joku tuhahtelee taas yhden bloggaajan kirjoittavan ferritiinistä. Tästä on alettu puhua enemmän, ja uskon että sitä myötä moni on voinut löytää syyn ja sitä kautta avun ongelmilleen. Kyseessä on monelle oikea ongelma, jonka leimaaminen muoti-ilmiöksi aliarvioi samalla vaivasta kärsiviä. Korostan jälleen sitä että en ole terveydenhuollon ammattilainen enkä tiedä näistä asioista mitenkään valtavasti, ja voin kertoa ainoastaan oman kokemukseni. Avata sitä väsymystä, joka blogin aktiivisille seuraajille varmasti on jossakin muodossa näyttäytynyt tekstejäni lukemalla.

Ferritiini tosiaan kuvaa elimistön rautavarastoja, ja matala ferritiiniarvo on merkki riittämättömistä rautavarastoista. Henkilöllä voi olla raudanpuutteen oireita jo ferritiiniarvon ollessa viitealueen alaosissa. Ja vaikka hemoglobiini olisi hyvä, voi silti löytyä raudanpuutteen oireita - yleensä hemoglobiini alkaa näyttää huolestuttavia lukemia vasta, kun raudan varastoarvo on aivan olematon. Eli pelkän hemoglobiiniarvon tuijottelu ei useinkaan riitä. Monesti ajatellaan oireisen henkilön ferritiiniarvon 30-40 olevan viimeistään aihe rautalisän käyttöön. Ennen rautalisän käyttöä syy alhaiseen raudan varastoarvoon tulisi kuitenkin selvittää.

Kävin verikokeissa, ja mulle kerrottiin ferritiinin viitearvojen olevan 13-150, joskin hyvä ferritiiniarvo olisi monien lähteiden mukaan jossain 70-100 paikkeilla. No, mun ferritiiniarvo oli 14. Juuri ja juuri viitearvojen sisällä, mutta lähtökohtaisesti melkoisen surkea. Samaa mulle sanoivat sairaanhoitaja, lääkäri sekä luontaistuotekaupan myyjä - samaa linjaa on jatkanut myös internetistä löytämäni tietous. 

Varastoraudanpuute tunnistetaan Iltalehden artikkelin mukaan Suomessa yhä huonosti. Ja vähän sama fiilis jäi mullekin, kun lääkäri totesi että syö nyt sitä rautaa, sulla on tää ferritiiniarvo aika huono. Olin jo siihen mennessä selvittänyt aika paljon ferritiinistä, ja totesinkin että eikö tälle pitäisi selvittää syy. Lääkäri veikkaili runsaita kuukautisia ja ollessani asiasta eri mieltä, laittoi hän mulle lähetteen ferritiinikontrolliin. Yhden purkin rautajuomaa join, mutta luulen tuon olleen riittämätön täydentämään heikkoja rautavarastojani. Vatsani ei kestä tavallista rautatablettikuuria, mutta melko varmasti rautavalmisteen käyttöä on jatkettava vielä hyvä tovi. Suunnitelmissa mulla onkin käydä mittauttamassa ferritiini pian uudestaan, ja sen jälkeen jutella lääkärin kanssa uudelleen tarvittavista toimenpiteistä. Mä niin toivon, että tämä ongelma saadaan kuriin ja varastorauta-arvoni nostettua asemiinsa vaikka sitten hitaasti, mutta varmasti.

Millaisia kokemuksia sulla on väsymyksestä? Oletko joskus kärsinyt alhaisesta hemoglobiinista tai ferritiinistä?

22 kommenttia :

 1. Alhaisesta hemoglobiinista tai ferritiinistä ei ole kokemusta, mutta loputtomasta väsymyksestä kyllä! Itellä se ajoittui siihen aikaan, kun en jaksanut liikkua ja söin mitä lystäsi - se vaikutti ihan älyttömästi vireystasoon eikä pitkätkään yöunet piristäneet. Siihen tiukka opiskelutahti ja työt niin ai että oli väsyttävää :( Mutta ruokailutottumukset ja liikuntasuoritukset uuteen uskoon laitettuani energisyyskin palautui :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen että mullakin tuo yllä kuvaamasi on yksi syistä väsymykseen, ja siinä on ehdottomasti itselläni parantamisen varaa. Ja se on myös niitä asioita, jotka aion rauta-arvojen lisäksi laittaakin kuntoon :)

   Poista
 2. Mikä tuo muki on penzu_heta!!!!

  VastaaPoista
 3. Moikka, kiva että sinäkin Jenni kirjoitit tästä. Minä olen kulkenut lääkärissä oari vuotta valittamassa väsymystä. Töissä jaksan joo ihan ok ja kotonakin selviydyn ihan kohtalaisesti. Mutta kun laitan lapset nukkumaan, olen täydessä unessa välittömästi Joskus jopa kesken iltasatukirjan :-D Milliin olen lääkäreiden mukaan ollut masentunut, milloin on kehotettu nukkumaan enemmän Oon tyytynyt nuihin, vaikkei masennustakaan ole mitenkään kuitenkaan ruettu hoitamaan .. Joulukuussa lääkäri laittoi minut labroihin ja aika paljon eri kokeita otettiin. Ekaa kertaa tuo ferritiiniarvo . Se oli minulla 9. Kaikki muut kokeet olivat oikein hyviä, jopa kolesterolit oli hyvät, vaikka ne vähä pelottikin :-D Perjantaina on lääkärin soittoaika katsotaan mitä hän nyt sanoo noista tuloksista Erikoista, että tuokin ferritiinin viitearvo heittelee, omasotessa se oli 5-90. Mistään muualta en noin alhaista viitearvoa tuolle nähnyt.

  Terkuin Maarit

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, onpa ikävä kuulla että sinäkin oot saanut ferritiinivaivat osaksesi :( Tiiän hyvin tuon fiiliksen, kun jaksaa ns. pakolliset jutut mutta ei yhtään enempää, ja väsymys varjostaa vähän kaikkea elämää. Ihan uskomatonta kyllä välillä tuo lääkäreiden touhu, diagnosoidaan ties mitä, mutta mitään ei aleta kuitenkaan hoitamaan.. Mutta aivan todella hyvä, että oot viimein päässyt kattaviin verikokeisiin, ja tuo ferritiiniarvo on sieltä selvinnyt! Aika mielenkiintoisesti merkitty kyllä tuo ferritiinin viitearvo sinne, minäkin oon aika paljon tuosta etsinyt tietoa ja lähes joka paikassa määritelty 10/13-150.. Huh. Mutta pidät vaan puolesi ja sanot että ferritiinille on jotain tehtävä, ja ehdottomasti selvitettävä syy miksi se on noin alhaalla!! Tsemppiä taistoon ja väsymyksen selättämiseen <3

   Poista
  2. Kiitos Jenni <3 Ite epäilen syiksi mm. pitkiä imetyksiä *2 sekä toisen synnytyksessä meni runsaasti verta, mutta koska olen niin hyvä kuntoinen lisäverta ei laitettu. Ennen lapsia hemoglobiini oli siellä 140 tuntumassa ja taisi joskus olla yli 150. Nuoresta asti olen siis kulkenut vertaluovuttamassa ja vielä nytkin lasten teon jälkeen vaikkei hemoglobiini olekaan enää noussut kuin reiluun 120. Tsemppiä sinullekin Jenni, on helppoa sanoa että liiku enemmän ja syö paremmin mutta kun ei jaksa niihinkään panostaa kun väsyttää :-D

   Poista
  3. Voi ei, nuo voi kyllä hyvinkin olla osasyitä. :( Se on todellakin helppo sanoa muilla, kun oikeasti tuntuu ettei jaksa panostaa siihen ruokavalioon ja liikkumiseen :D Kävin toissapäivänä ferritiinikontrollissa, ja mulla oli arvo (kuten myös hemoglobiinikin) vain laskenut, vaikka join pullon rautavalmistetta. Nyt oli ferritiini enää 8.. :/

   Poista
 4. Voisko olla sitten että elimistö on tottunut nukkumiseen? Jos kokeilisit esim jättää päivä unet pois ja mennä sen tilalle harrastamaan jotain.? SE virkistää vaikka voi tuntua nyt että en jaksa. 😊 Vitamiinit on myös hyvä kokeilla ottaa joka päiväiseen käyttöön. Mutta myös sekin että kannattaa ottaa syömiseen hyvä huomio,pitää verensokeri tasaisena?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekin on kyllä paljon mahdollista, tosin en tiedä voiko tuosta mitenkään varmistua että näin on :D Päikkäreitä en nuku arkena enää ollenkaan, ainoastaan joskus viikonloppuisin ja lomalla - ihan jo siksikin, että illalla tulisi uni paremmin. Mutta ehdottoman hyviä vinkkejä kyllä, täytyypä noissakin tsempata ja laittaa nekin ferritiinin ja muiden juttujen ohella kuntoon! :)

   Poista
 5. Sulla kuulostanee tuo kyllä oikeasti todella uuvuttavalta :( En edes pysty samaistumaan, mutta mäkin oon aikoinaan kokenut jonkunlaista uupumusta ja aika usein se tulee kyllä itse asiassa loppuvuodesta kun on pimee eli kyseessä on ehken enemmänkin se tosi yleinen kaamosmasennus. En siis todellakaan voi verrata sinun väsymykseesi omaani.

  Haluan kuitenkin vinkata sulle, kun huomasin oikeasti itse apua vähän näistä. Tilaamme miehen kanssa ravintolisiä sellaiselta nettisivulta kun amway.fi ja kun aloin popsimaan oikeasti päivittäin daily ravintolisää + 6 eri muuta nappia (b vitamiinia, c plussaa ja d-vitamiinia ymmä ym.) ja lisäksi sinkkiä ja magnesiumia pussista, niin mua se auttoi aika paljonkin väsymykseen. Tietysti terveelliset elintavat myös täytyy muistaa näiden kanssa ja se ulkoilu.

  Huomasin oikeasti eron tuossa loppuvuonna, kun meillä loppui aika useita niitä tabletteja ja emme saaneet tilattua uusia, kun miehen tunnukset eivät pelittäneet - se hoidettiin kuitenkin kuntoon ja nyt olemme saaneet niitä taas tilattua. En siis syönyt niitä abouttiarallaa pariin kuukauteen ja sitten kun saatiin niitä jälleen, niin huomasin eron kuinka mua väsytti paljon enemmän sinä aikana kun en niitä syönyt.

  Saattanee kuulostaa huuhaalta, mutta jokainen uskoo toki mihin tahtoo ja mä uskon aikalailla näihin ravintolisän ja vitamiinien voimaan - etenkin kun olen syönyt säännöllisesti ja "lopettanut" ja sitten taas aloittanut.. :D Toki sulla väsymys johtuu ihan nuista muista mistä kirjoititkin ja siihen ei nuo ravintelilisät sun muut varmaan auta - on siellä toki jotain lisiä joista saa myös rautaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä on joo melko uuvuttavaa. :/ Ja väsymys tekee arjesta raskasta. Mutta varmasti sullakin on kokemusta väsymyksestä, ja monella on tuo sama homma, että pimeään aikaan iskee kaamosmasennus tai väsymys kasvaa.

   Kiitos vinkistä, tuota pitää tsekkailla tarkemmin :) Mulla ensiaskel on olla yhteydessä työterveyshuoltoon, kun terveysaseman kautta sain eilen tiedon ferritiinikontrollista - ferritiini oli laskenut 14:sta 8:aan. Että kiva.. Hoitaja totesi puhelimessa että nyt pitäisi jonkun ottaa tästä tiukka koppi, kun arvot ovat niin huonot.

   Mutta kiitos Kata kommentista ja vinkeistä <3

   Poista
 6. Jatkuvasta väsymyksestä on täälläkin kokemusta ja eri asioista johtunutta on ollut unenpuutteesta loppuunpalamiseen. Mutta jos mikään ei tavallaan vaivaa mieltä, unta saa ihan hyvin ja muutenkin kaikki on kohdillaan, niin lähtisin liikkeelle elintapojen muuttamisesta. :) Eli lisäisin liikuntaa, erityisesti ulkoilua - säännöllinen liikunta pitää virkeänä, pitää kuntoa yllä ja auttaa jaksamiseen. Säännöllinen ruokailurytmi eli kolmen tunnin välein pitää verensokerin tasaisena ja tietenkin ruoan laatu kannattaa pitää hyvänä. Ensiapuna voi myös kokeilla, että juo sitruunavettä 0,5-1 litraa aamulla (ehdottomasti pillillä, että hampaiden kiille ei mene!), se virkistää ja käynnistää kehon. Tätä teen silloin tällöin edelleen itse, jos väsyttää tai on vetämätön olo (aamulla). :) Ja vettä ehdottomasti päivän aikana vähintään kaksi litraa, jos juot kahvia tai teetä, niin enemmän. Väsymys voi johtua myös nestehukasta, itse kahvia juovana olen tämän huomannut ja pyrin juomaan joka päivä sen 2,5 litraa vettä, niin ei väsytä. :) Kirkasvalolamppu voisi olla ihan jees tähän vuoden aikaan myös. Matalista arvoista ei itselläni ole kokemusta, kun hemoglobiinit on normaalisti 140-150, pelkästään raskausaikana on mennyt alle tuon. Tämmöisiä ajatuksia heräsi täällä, tsemppiä väsymyksen selättämiseen! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väsymys on kyllä ikävän yleistä :/ Toki kaikkihan sitä joskus kokee, mutta tarkoitan nyt ihan sellaista vakavampaa väsymystä. Hyviä vinkkejä nuo kyllä, mutta kun rauta-arvot on noin heikot niin ei pelkkä elintapojen muuttaminen riitä, vaan täytyy selvittää miksi arvot on noin huonot ja miksi rauta ei imeydy. Kun nämä saadaan kuntoon, on toivottavasti puhtia panostaa myös noihin sun kommentissasi mainitsemiin juttuihin. Tosiaan kontrollissa kävin, ja ferritiini oli vain laskenut. Mutta kiitos vinkeistä :)

   Poista
 7. Huh ompa sulla ollut arvot matalalla! Ite aloin kanssa ihmettelemään loppukesästä, kun olin hiton väsynyt ja sen lisäks aloin huomaamaan muita oireita mm. hajamielisyyttä, jota mulla ei oo koskaan! Sain onneks helposti ferritiini labra-ajan ja mitattiin samalla muita juttuja. Kaikki ok ja ferritiini oli 50, joka on viitteissä, joten eipä se asia enempää sairaanhoitajaa kiinnostanut, vaan asia jäi siihen. Epäilen vielä itsellekin, että mulle toi 50 on liian matala, koska oon järkyttävän väsynyt. En vaan oo uskaltanut syödä rautaa, koska mulla oli kans hemoglobiini 120 paikkeilla ja ei kuulema oo hyvä sekään, jos hemoglobiini nousee liikaa.. Niin en nyt oikein tiedä mitä tässä pitäis tehdä :( Tsemppiä sulle, toivottavasti saat raudasta apua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hajamielisyys kuulostaa tutulta, oon yleensä hirmu skarppi kaikessa mutta sellainen tietynlainen "aivosumu" kyllä välillä pitää otteessaan. Tuo 50 on varmaan siinä ja siinä, että reagoiko lääkärit siihen. Kyllähän sen vähän enemmän pitäisi olla, ja jokaisella on varmaan vähän yksilöllistä että mikä riittää. Kävin toissapäivänä kontrollissa, ferritiini 8 ja hemoglobiini 118, mikä on kuulemma myös matala. Kannattaa sunkin ehkä vielä jos väsymys vaivaa niin olla yhteydessä lääkäriin tai hoitajaan, että saisit siihen apua! Tsemppiä <3

   Poista
 8. Mulla on kokemusta matalasta ferritiinistä. Mulla ferritiini on ollut matala, ja hemoglobiini silti huudellut 140 tietämillä. Mulla siis raudanpuute ilman anemiaa. Ikävää tosiaan on se että lääkärit on tosi nihkeitä selvittämään sitä syytä ja se kuitataan milloin milläkin.
  Ootko liittynyt Raudanpuute nimiseen face ryhmään? Siellä on tosi hyvin tietoa ja keskustelua ja vertaistukea aiheesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuopa just, että vaikka hemoglobiini olisikin hyvissä lukemissa, niin ferritiini voi silti olla todella matala! Toivottavasti oot saanut kuitenkin tuohon apua ja helpotusta, väsymyksestä kärsiminen on pidemmän päälle todella raskasta. Kävin eilen kontrollissa ja arvot oli vain laskenut (ferritiini 8 ja hemoglobiini 118), vaikka join syksyllä pullollisen rautajuomaa. Aion nyt hoitaa tätä asiaa eteenpäin työterveyshuollon kautta, ja hoitaja sanoi kyllä napakasti että tähän pitäisi nyt jonkun kunnolla tarttua.

   Kiitos vinkistä tuohon fb-ryhmään, en ole siinä, mutta pitää ehdottomasti liittyä :)

   Poista
  2. Rautaa oon tankkaillut, on se jonkin verran helpottanut mutta silti väsyttää :/ ja kun työterveyslääkäri ei ottanut tosissaan raudanpuutetta niin en oo päässyt ees tarkistuskontrolliin. Ajattelin tosin että jos itse kävisi yksityisen puolella mittauttamassa uudelleen arvot.

   Onpa ikävää että arvot on vaan laskeneet :( monesti vaan ferritiinin korjaus vaatii pitkän rautakuurin, monilta kuullut että vasta 6-12kk jälkeen on rauta-arvot olleet parempana.

   Poista
  3. Toivotaan että helpottaisi vielä lisää, ja pääsisit sinäkin väsymyksestä eroon! Kannattaa yrittää vielä ne tarkistuskontrollit saada, niin tietää vähän missä arvot menee ja kuinka pitkään on tarve syödä rautaa. Onneksi yksityisen puolellakaan tuo ei taida kovin kallista olla. :) Jep, pitkä ja kivinen tie varmasti täälläkin edessä! Kiitos paljon tsempeistä ja kokemusten jakamisesta :)

   Poista
 9. Mä oon kans masuni kans kärsinyt alhaisesta hemoglobiinista, mutta ferriä mulla ei oo koskaan tsekattu! Jos masu ei kestä tavallisia rautatabletteja, niin kannattaa kokeilla sellasia mikroimeytyviä ihan minimaalisen kokosia tabuja, jotka laitetaan kielen alle ja ne vaan katoo! 8) T. terveyskaupan täti :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, se ehkä melkein kannattaisi tsekata joskus, jos mahdollista! Kiitos terveyskaupan tädille vinkistä, laitetaan korvan taakse ;)

   Poista

Blog Design by Get Polished