7. maaliskuuta 2019

LOMAHAAVEITA JA IHAN VÄHÄN ILMASTONMUUTOSTAKIN

Täällä vietellään parhaillaan talvilomaa, mikä on ollut omiaan lisäämään lomakuumetta. Viime vuonna tähän aikaan lomailimme Nizzassa, mutta tänä vuonna meillä ei ollut mahdollisuutta eikä jaksamista lähteä minnekään reissuun. Uumoiltiinkin loman menevän pitkälti kotia laittaessa, ja niinhän se on mennytkin. Kaikki tärkeimmät tavarat ovat paikoillaan, mutta sellaista pientä puuhaa kyllä on löytynyt - taulujen laittoa, telkkarin seinätelineen kiinnitystä ja Ikean hyllyn kasaamista. Maanantaina käytiin Ikeassa, ja tosiaan jotain pientä sieltä lähtikin mukaan. Silti yhä edelleen pikkumakkarin sisustus on mulle aivan täysi mysteeri.

No mutta, vaikka lomakuumeeseen ei ole luvassa akuuttia helpotusta, on lomahaaveilu aina ihanaa. Toisaalta ihan hyvä myös ilmastosyiden vuoksi pohtia omia mahdollisuuksia matkustelun vähentämiseen, ja vaikka matkustelu tuskin tulee osaltani koskaan täysin loppumaan, on sen muuttaminen harkitsevammaksi varmasti ihan paikallaan. Koska Kreetalla räpsittyjä kuvia vielä löytyy, enkä ehkä tässä vaiheessa lähde muutaman kuukauden jälkeen vinkkipostausta kasaamaan (en luota muistiini näin paljoa ;) ), ajattelin näiden kuvien myötä pohtia omia lomahaaveitani sekä kohteita, joissa haluaisin joskus käydä. Ei niin että näiden pitäisi tapahtua nytjustheti, tai ehkä koskaan. Vaan niin, että nämä olis ne paikat minne lähtisin jos jonnekin lähtisin. Ne paikat, jotka mua kiehtoo ja vetää puoleensa. Ne joko toteutuu joskus tulevaisuudessa tai sitten ei. Mutta aina saa haaveilla, maailmassa on niin paljon kaunista nähtävää ja koettavaa. 

Ja ennen kuin joku tulee syyttämään itsekästä bloggaajaa matkahaaveiden listaamisesta, toistan vielä, että kyseessä on haavelista, jonka voisin toteuttaa mikäli ilmastonmuutos, varallisuus tai mikään muu ei olisi estämässä :D Eli siis en aio kahlata näitä kaikkia kohteita läpi nyt tai ehkä koskaan, vaan ihan pelkästään haaveilen näistä sängyn pohjalla, jossa talvilomastani parhaillaan nautin. 

Italia

No, jos jokin näistä tänä vuonna toteutuu, niin uskoisin sen olevan Italia. Oon käynyt Roomassa kolme (?) vuotta sitten, ja se vei sydämeni aivan täysin. Visiitti oli niin pikainen, että uskon Roomassa olevan vielä paljon tarjottavaa minulle. Haaveissa olisi oikein kunnon road trip ensi kesänä, jolloin matka voisi alkaa vaikkapa juuri Roomasta, ja suunnata hiljalleen pohjoisemmaksi. Vatikaani, Venetsia, Milano, Positano, Limone, Lake Como, Gardajärvi ja Lago di Sorapis ovat ainakin kohteita, joissa haluaisin palavasti käydä. Ihanat vanhat viinitilat, kauniit rakennukset ja italialainen kulttuuri vetävät puoleensa tällä hetkellä melkoisen kovasti. 

Santorini

Kreetan matkalla oltaisiin haluttu yhdistää reissuun käynti Santorinilla, mutta sesonki oli loppumassa eikä laivamatkoja juuri enää järjestetty. Katsottiin myös syksyllä matkakohdetta pohtiessamme lentoja tänne, mutta joko emme löytäneet niitä tai ne olivat hurjan kalliita. Santorini on kuitenkin saari, jossa ehdottomasti haluaisin joskus käydä. Kreikka ja sen saaret kiehtovat kovasti, vaikka useammalla Välimeren saarella olen jo käynytkin. Lähtisin ihan milloin tahansa uudestaan. 

Norja ja Lofootit

Hassua, miten näistä on tullut viime vuosina niin trendikkäitä kohteita - me on perheeni kanssa reissattu Norjassa tosi paljon kun olin pieni, enkä todellakaan pitänyt sitä mitenkään trendikkäänä :D Viimeisestä käynnistä on jo useita vuosia, ja uskoisin osaavani katsoa näitä kohteita uudella tavalla. Norjan suloiset pienet kalastajakylät ovat ihania, ja haaveilen kunnon telttareissusta noihin maisemiin. Tämä saattaisi jopa ensi kesänä toteutua, jos suunnitelmat Eskon siskon luo Lappiin lähtemisestä etenevät. 

Islanti

Tästä oon kans haaveillut aivan tosi pitkään. Mustan hiekan rannat, kuumat lähteet, upeat maisemat.. Tämä olisi aivan ihanaa joskus kokea. Myös pohjoismaalaiset kielet kiehtovat mua kovasti, vaikka en ruotsin sivuainetta opiskellessani tajunnutkaan islannista mitään, kun sitä joskus luettiin tai kuunneltiin. 

Kroatia

Pinnalla ollut tämäkin viime aikoina, ja ehkä sekin on ollut omiaan nostamaan kiinnostusta Kroatiaa kohtaan. Kroatia olikin Kreetan kanssa syksyllä pitkään meillä pohdinnassa, mutta mies sai lopulta tehdä päätöksen ja valinta osui Kreetaan. Kroatia vaikuttaa myös hyvin mielenkiintoiselta, ja maltillisen lentomatkansa takia potentiaaliselta kohteelta. 

Lontoo ja Pariisi

Jotenkin oon aina ajatellut näiden olevan kohteet, jotka on pakko joskus nähdä. Kauan oon näistä haaveillut, mutten koskaan ole saanut aikaiseksi varata lentoja - aina on kohde lopulta valikoitunut jonnekin muualle. Mutta joku päivä toivon pääseväni näkemään Lontoon ja Pariisin. 

Dubai

Tästähän me pitkään haaveiltiin reilu vuosi sitten, eikä se haave ole kadonnut minnekään.. Kai Dubaissa kiehtoo lämpö ja erilaisuus, mutta silti maltillinen lentomatka Suomesta. Dubaihin matkustamisen eettisyys on kyllä herättänyt paljon keskustelua mm. ihmisoikeusrikkomusten takia, joten kyllä näitä asioita saa pohtia ihan tosissaan. Mutta toisaalta, kyllähän monessa muussakin matkakohteessa on ongelmia ja syytä eettisyyden pohdinnalle. 

Malediivit/Seychellit

Malediivit tai jokin vastaava paratiisisaari tuntuu todella kaukaiselta ajatukselta, ja siitä syystä varmaankin niin ihanalta. Ihana olisi päästä loikoilemaan kauas kaikesta, esimerkiksi vaikkapa häämatkalla. Aika näyttää.

Bali / Marokko / New York / Havaiji / Australia / Uusi-Seelanti

Maailma on niin täynnä valtavan hienoja paikkoja. Paikkoja, joista suurimpaan osaan ei tule koskaan lähdettyä, tai joihin ei ole mahdollista lähteä. En halua tämän enempää ottaa kantaa matkustamisen ilmastovaikutuksiin, sillä niistä on puhuttu runsaasti paljon minua enemmän tietävien toimesta. Voin silti myöntää, että vaikka matkustamiseni ei tule täysin loppumaan, niin kyllä ilmastonmuutos on saanut pohtimaan myös omaa matkustelua uudesta näkökulmasta, eikä esimerkiksi nyt talvilomallakaan tullut pakottavaa tarvetta päästä jonnekin. Vaikkei matkustelusta voisi kokonaan luopua eikä välttämättä pitäisikään, voi sitä ainakin hieman vähentää. Koen olevani näissä jutuissa aika keltanokka ja tavan tallaaja joka ei halua kiillottaa omaa kruunuaan, vaan joka toivoo voivansa tehdä edes jotakin pientä tärkeiden ilmastoasioiden eteen. En ole paras esimerkki enkä välttämättä edes hyväkään, mutta teen silti omia pieniä valintojani, jotka toivottavasti ovat aiemmin tekemiäni parempia. 

Esimerkiksi Saara kirjoitti eilen ilmastonmuutokseen liittyen aivan loistavan postauksen, jonka suosittelen lukaisemaan ajatuksella. 

Tiedostan, että postauksen aihe ja ilmastonmuutospohdinnat ovat hieman ristiriidassa keskenään, mutta tosiaan, haaveilen täällä sängyn pohjalla, sen sijaan että olisin nyt jossakin kohteessa. Enkä tarkoita enkä halua syyllistää ketään, vaan pohtia oman itseni mahdollisuuksia muutokseen. Myös minä tulen jatkossa matkustamaan, mutta ehkäpä hieman vähemmän kuin ennen. Postauksen julkaiseminen jännittää kyllä ennätyspaljon, joten toivon ettette ymmärrä minua väärin. :)

Minne sinä matkustaisit nyt, jos voisit lähteä minne vain? Millaisia fiiliksiä sulla on matkustelun suhteen nyt, kun ilmastonmuutos on ollut vielä aiempaakin enemmän esillä? 

12 kommenttia :

 1. Nuorempana matkustelin enemmän ulkomailla, nyt en varmaan edes lähtis, vaikka olis ylimääräistä rahaa. Olen käynyt useissa Euroopan maissa, joissakin moneenkin kertaan, Reissannut Intiassa, matkustanut yksin Portugaliin vain alustava kahden yön majoitus lähtiessä varattuna. Erinäisiä Road Trippejä Norjassa ja Venäjällä, Lapsena Jordania ja Tunisia jne.. Muistelen reissuja välillä hymyssä suin, mutta jotenkin elämässä on tällä hetkellä niin paljon muuta, että siihen on tyytyväinen. Olen alkanut ihan eri tavalla arvostaa kotimaan reissuja, ihan lähelle, jotka ei vaadi niin paljon paukkuja monessakaan suhteessa. Ja tämäkään ei johdu siitä, että Suomi olisi jäänyt jotenkin vieraaksi matkailun saralla, päinvastoin. Oon aatellut sen niin, että hyvä niin, aikansa kutakin. Ehkä sitten joskus taas on reissua Kauemmas, mutta nyt nautin siitä, että voi keskittyä tähän, mitä mulla on just tässä ja nyt lähellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi että, paljon oot ehtinyt matkustella ja kiertää maailmaa :) Ja ymmärrän kyllä hyvin, että kun on nähnyt jo paljon ja elämässä on paljon meneillään, niin ei sillä tavalla tee enää mieli lähteä kauemmas ainakaan tähän palaan. Ja se on kyllä totta, että Suomessakin on paljon nähtävää ja koettavaa! :) Kiitos kommentista <3

   Poista
 2. Kuten sanoit, pienillä valinnoilla sitä voi itse kantaa kortensa kekoon :) Mulle matkustelu on yksi asia, mistä en koskaan luopuisi, tuskin edes vähentäisin. Ja en sitä itse asiassa kovin paljoa koe edes tekeväni. Haluan nähdä maailmaa niin paljon kuin mahdollista, mutta 1-3 kertaa vuodessa se varmaan onnistuu. Katsotaan sit kun omat talohaaveet toteutuu, niin se voi olla vaan kerta vuodessa jos sitäkään :D

  Anyway joo, monilla valinnoilla voi osallistua <3 Ihania haaveita, voisin toteuttaa ihan hyvin saman tyylisen postauksen ja sieltä löytyisi samoja kohteita :3 Dubai on esimerkiksi ollut niin haaveissa jälleen lähiaikoina ettei mitään järkee <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä hyvä pointti, mullakin matkustelu on sen verran vähäistä, ettei siitä kovin paljoa voi vähentää. Viime vuonna kävin kyllä Nizzassa, Espanjassa, Kreetalla ja Tukholmassa, mikä sekin oli mulle tavallista enemmän. Ja mekin kun nyt asuntolaina otettiin, niin sekin automaattisesti vähentää vielä matkustelua.. :)

   Kuulostaa kivalta, toteuta ihmeessä! :)

   Poista
 3. oi miten ihania lomakuvia! oot kyllä niin kaunis *_*! ihanaa naistenpäivää sulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos hurjasti, ja ihanaa naistenpäivää sinnekin vielä näin myöhässä <3

   Poista
 4. Tuo Italia ja Islanti kiehtovat minuu kanssa. Lisäksi Thaimaa ja Ruotsi olisivat miun kohteita. Mutta eritoten tuo Islanti kiinnostaisi��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thaimaassakin ois kyllä kiva käydä, se on kyllä aina ollut sellainen kaukainen haave :) Ja oi Islanti <3 Se olisi kyllä ihana kokea.

   Poista
 5. Minun mielestäni ainakin tämä oli kiva ja asiallinen postaus! Silti, mielestäni blogi on kuitenkin blogi ja tänne saa kirjoittaa, millaisia tekstejä vain, eikä kannata liikaa miettiä jos joku suuttuu. Vaikka kirjoititkin unelmiesi matkakohteista, joihin olisi ihanaa päästä joskus, on täysin eri asia kirjoittaa siitä blogiin kuin oikeasti toteuttaa se kaikki esimerkiksi pienen ajan sisällä. Matkustelu on ihanaa ja avartaa maailmaa, mutta saa siitä myös vain haaveilla - vaikka sitten omassa blogissaan jos siltä tuntuu! Matkustelusta tuskin kukaan pystyy kokonaan luopumaan, mikä on tavallaan ymmärrettävää, mutta kuten sanoit, pienillä valinnoilla pystyy vaikuttamaan ilmastonmuutokseen todella hyvin :> Eikä kaiken tarvitse liittyä edes siihen, että aiot vähentää matkustelua paljon; kierrätys ja elämäntapojen muuttaminen ylipäätään on hyvä alku ja auttaa varmasti, vaikkei siltä tuntuisikaan.

  Olit kuitenkin listannut ihania matkakohteita tässä postauksessa! Itseäni kiinnostaisi myös Italia, mutta saa nähdä pääsenkö sinne itse ikinä lähtemään. Onhan tässä koko elämä edessä, mutta aion itse myös miettiä matkustelua, vaikka matkustankin todella, todella, todella harvoin. Japani on edelleenkin listallani ja sinne aion palata kyllä uudelleen ja uudelleen, tiedä sitten milloin seuraavaksi, kun nyt keväällä jää reissu välistä. Lontooseen olen itse lähdössä kesäkuussa hieman alle viikoksi! En millään malttaisi odottaa koko reissua ♥

  Ps. Ihania lomakuvia, näitä katsellessa tulee vähän paha mieli, kun ulkona on niin kylmää ja lumista... Näytät silti todella kauniilta näissä kuvissa ♥

  VastaaPoista
 6. Ah, kylläpä tiivistitkin kaiken mun päässä liikkuvan hyvin! :) Juuri näin ajattelin itsekin, ja juuri tämän ajatuksen halusin saada myös lukijalle välitettyä - ihanaa, että ainakin sinne välittyi oikeanlaisena :)

  Onpa harmi että sulla jää Japanin reissu välistä, mutta toivottavasti pääset sinne jossain vaiheessa (ja vaikkapa useasti!) ja pääset toteuttamaan kaikki tällä erää väliin jääneet suunnitelmat! :) Myös Lontoon reissu kuulostaa ihanalta, nauti oikein kunnolla - oot sen ansainnut!! <3

  Voi kiitos ihana, sinä se osaat aina vain muotoilla sanasi niin kauniisti <3 Munkaan mieltä ei tämä keli kovin lämmitä, mutta onneksi näyttäisi olevan jo hieman lämpöasteita luvassa tuleville päiville! Sieltä se kevät tulee :')

  VastaaPoista
 7. Ensinnäkin AIVAN IHANIA KUVIA <3 Ihan kaamea matkakuume iskee kun näitä katselee :') Ja siis en kestä, ihan kun olisin omaa listaa lukenut mihin haluisin matkustaa!! Meijän on pakko toteuttaa joku matka yhdessä rakkaani:D♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänks muru <3 Mulle iskee kans, aina kun nään kenen tahansa reissukuvia.. :D Ja niin on, aivan ehdottomasti!! <3

   Poista

Blog Design by Get Polished